ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υγιεινό κέικ ολικής άλεσης

Στο κέικ αυτό, εκτός από το αλεύρι ολικής άλεσης, χρησιμοποιούμε και ταχίνι με το οποίο αντικαθιστούμε το βούτυρο. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, «καλά» λιπαρά και φώσφορο και έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στην υγεία των οστών, συνεπώς και στην ανάπτυξη. Στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε όποιον ξηρό καρπό επιθυμείτε – εφόσον φυσικά τον έχετε εισάγει στη διατροφή του μωρού – γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την πρωτεϊνική δύναμη του ταχινιού. Το κέικ σας θα γίνει ελαφρώς πιο υγρό από τα συνηθισμένα, αλλά σίγουρα πιο υγιεινό και εγγυημένα πεντανόστιμο!

ΥΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλή φόρμα του κέικ)

  • 150 γρ. ταχίνι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό, χλιαρό
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
  • 150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για το πασπάλισμα της φόρμας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα και την κανέλα και χτυπάμε για λίγα λεπτά.
  3. Προσθέτουμε – αν θέλουμε – τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.