ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βελούδινος Πουρές με Ρέβα και Πατάτα

Από την CraftCookLove

Η αλήθεια είναι ότι όταν φτάνει η ώρα να ταΐσουμε το μωρό μας κάτι άλλο εκτός από το γάλα του είναι σαν να αλλάζουμε πίστα σε βιντεοπαιχνίδι. Έρχεται η ώρα που καλούμαστε να επιστρατεύσουμε τα μαγειρικά μας σκεύη και συνταγές ώστε να εισάγουμε το μωρό μας στο μαγικό κόσμο των τροφών. Και είναι η τέλεια ευκαιρία να ξεκινήσουμε θρεπτικά και υγιεινά το γευστικό ταξίδι του μικροσκοπικού μας ανθρώπου. Ακόμα και αν δεν το κατέχουμε με τη μαγειρική, το να ετοιμάσουμε ένα σπιτικό γεύμα για τον μικρότερο ένοικο του σπιτιού μας ίσως να μας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να βελτιώσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες.

Ομολογώ ότι πριν αποκτήσω το μωρό μου ουδέποτε είχα μαγειρέψει οτιδήποτε στον ατμό (ναι το ξέρω, ντροπή μου). Ψάχνοντας πώς μπορώ να προσφέρω περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο παιδί μου, ανακάλυψα ότι το μαγείρεμα στον ατμό αποτελεί τον πιο υγιεινό και θρεπτικό τρόπο για να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. Επίσης τα κάνει και λίγο πιο νόστιμα, πιο ζουμερά κατά την ταπεινή μου γνώμη σε σχέση με τα βραστά.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι μία πρόταση για τους πρώτους πειραματισμούς μας στα γεύματα του μωρού μας. Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά μας:

Το γογγύλι ή ρέβα ή γογγυλοκράμβη είναι μία ρίζα που φυλακίζει πλήθος θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, PP, καροτίνη, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, θείο, νάτριο, σίδηρο και μαγγάνιο, ενώ έχει διπλάσια από τα πορτοκάλια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Κανονικό σούπερ food. Η πατάτα προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, κάλιο όσο κανένα άλλο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό, βιταμίνη C, B6 και φυλλικό οξύ. Δυνατός συνδυασμός λοιπόν.

Τα υλικά μας για 100 γρ πουρέ:

  • 88 γρ γογγυλοκράμβη (περίπου μισή ρίζα)
  • 70 γρ πατάτα (2 μίνι πατάτες)

Πάμε να φτιάξουμε τη συνταγή μας:

 1. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ισόπαχους κύβους και τα 2 λαχανικά.

2. Σε μία μεσαία κατσαρόλα, γεμίζουμε το 1/3 με νερό και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

3.Βάζουμε το καλαθάκι ατμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και απλώνουμε τα κυβάκια λαχανικών.

4. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και ατμίζουμε για 25 λεπτά.

5. Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμα τα λαχανικά μας τα τρυπάμε με ένα πιρούνι. Εάν είναι μαλακά είναι έτοιμα.

6. Τα πολτοποιούμε είτε με ράβδο είτε σε θερμοάντοχο επεξεργαστή τροφίμων.

7. Στραγγίζουμε τον πουρέ με ένα λεπτό σουρωτήρι ώστε να μην έχει ίνες ο πουρές μας.

Σερβίρουμε χλιαρό τον πουρέ μας.

Καλή όρεξη, μωράκια!

Craftcooklove

Αθηνά Καψάσκη