BIO BEBE

Τι προσφέρει το baby swimming και τι να προσέξετε

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Όταν πήγα την κόρη μου για baby swimming στα 2 της χρόνια, έπρεπε να διανύσουμε μια αρκετά μεγάλη απόσταση για να φτάσουμε στην παιδική πισίνα. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, θα είχαμε αρκετές επιλογές για κάποιο μάθημα πιο κοντά στην περιοχή που μένουμε. Η βρεφική κολύμβηση ήταν κάτι σχεδόν άγνωστο μέχρι πρότινος. Τα τελευταία 6 χρόνια όμως δεν είναι λίγα τα μωρά που παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα baby swimming, καθώς οι γονείς τους έχουν ψάξει τα πού, πώς και γιατί και τα χρωματιστά κολυμβητήρια με τις ρηχές πισίνες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Η μόδα του baby swimming ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι το κολύμπι σε ζεστό νερό θυμίζει το φυσικό περιβάλλον της μήτρας και έτσι τα μωρά νιώθουν οικεία. Χρησιμοποιώντας μάλιστα έμφυτες ικανότητες και αντανακλαστικά που διαθέτουν, μπορούν να μάθουν γρήγορα να επιπλέουν, αν ξεκινήσουν τις προσπάθειες από νωρίς. Πόσο νωρίς; Η βρεφική κολύμβηση απευθύνεται στις ηλικίες από 6 μηνών έως 3 ετών, ενώ ορισμένοι εκπαιδευτές ισχυρίζονται ότι και η ηλικία των 3 μηνών είναι κατάλληλη, εφόσον το μωρό στηρίζει το κεφάλι του.

Πράγματι, τα μωρά έχουν ενστικτώδεις αντιδράσεις, κουνάνε τα πόδια και τα χέρια τους αν μπουν στο νερό, ενώ αν βυθιστούν σε αυτό μπορούν να κρατήσουν για λίγο την αναπνοή τους. Παρατηρώντας λοιπόν τις αντιδράσεις τους, αλλά και την εξέλιξή τους από την επαφή τους με το νερό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ολόκληρο νέο κλάδο, τη βρεφική κολύμβηση, η οποία έχει πάρα πολλά οφέλη.

Τα οφέλη του baby swimming

Η κολύμβηση παρακινεί ευχάριστα το παιδί και το βοηθά να μάθει και να χαρεί κινητικές δεξιότητες που δύσκολα θα μπορούσε στην ξηρά. To νευρικό σύστημα αναπτύσσεται καλύτερα, με αποτέλεσμα κινήσεις και δεξιότητες όπως η ισορροπία και ο συντονισμός των άκρων να κατακτώνται γρηγορότερα.

Το νερό είναι ένα εξαιρετικό μέσο θεραπείας και άσκησης, καθώς ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα με ήπιο τρόπο και την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή ενήλικη ζωή, με λιγότερες λοιμώξεις και συναφή προβλήματα (με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται σωστή – και όχι υπερβολική – χλωρίωση της πισίνας).

Το παιχνίδι στο νερό προσφέρει πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα και συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη: διασκέδαση και δέσιμο με τους γονείς, που υποχρεωτικά μπαίνουν στην πισίνα, και μια πρώτη επαφή με συνομήλικους και εκπαιδευτές.

Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να ελέγχουν το σώμα τους στο νερό, να αλλάζουν στάση, να γυρνάνε ανάσκελα για να επιπλεύσουν αν χρειαστεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμού κατά 88% (σύμφωνα με μελέτες) και να αποκτούν μακροπρόθεσμα αίσθημα αυτονομίας και αυτοπεποίθησης.

Η φυσική κούραση από το κολύμπι βοηθάει τα μικρά παιδιά να εκτονωθούν και τους εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο.

Τέλος, η βρεφική κολύμβηση βοηθάει τα πρόωρα μωρά να κατακτήσουν γρηγορότερα τα ορόσημα ανάπτυξης και να συμβαδίσουν με τα παιδιά της ηλικίας τους, αλλά και όλα τα βρέφη με υποψία κινητικών προβλημάτων ή και με διεγνωσμένες κινητικές και νευρολογικές δυσκολίες (για τα πιο δύσκολα περιστατικά υπάρχει και η παιδική θεραπευτική κολύμβηση).

 Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια

Προτού αποφασίσετε να γράψετε το παιδί σε κάποιο πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης, εξετάστε προσεκτικά τους χώρους και τις εγκαταστάσεις και συνομιλήστε με τους ιδιοκτήτες και τους εκπαιδευτές.

Είναι τα αποδυτήρια καθαρά ή βλέπετε πουρί, σκουριά, αράχνες και σκόνη;

Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια-βοηθήματα στο νερό;

Είναι εξειδικευμένοι οι προπονητές; Ποια είναι η αναλογία τους με τους μαθητές; Πρέπει να αντιστοιχεί 1 προπονητής ανά 6 μαθητές το πολύ.

Πώς καθαρίζεται το νερό; Είναι επαρκής ο εξαερισμός; Έχει παρατηρηθεί ότι το χλώριο, που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, σε συνδυασμό με κακό εξαερισμό, τον ιδρώτα και τα ούρα των κολυμβητών δημιουργεί υποπροϊόντα χλωρίου που μακροπρόθεσμα μπορεί να καταστρέψουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Γι’ αυτό πολλές φορές χρησιμοποιείται συμπληρωματικά όζον – το όζον από μόνο του δεν αρκεί – το οποίο περιορίζει την ποσότητα χλωρίου.

Κόστος: Τέλος, λάβετε υπόψη σας πως το κόστος κυμαίνεται από 40-80 ευρώ τον μήνα για μαθήματα που γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Καλές βουτιές!

Back to list