BIO BEBE

Babyroom: Ιδέες και συμβουλές για το βρεφικό δωμάτιο

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Το κεφάλαιο “βρεφικό δωμάτιο”, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο μας παιδί, προσφέρεται για… επικά λάθη, κυρίως λόγω της μεγάλης μας λαχτάρας να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό και παραμυθένιο για το σπλάχνο μας, αγνοώντας πρακτικούς και ρεαλιστικούς περιορισμούς.

Οι φωτογραφίες των βρεφικών δωματίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας – και εκτός πραγματικότητας γενικότερα – και δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι και το δικό μας βρεφικό δωμάτιο θα μπορούσε να είναι έτσι: σαν ένα αντίγραφο πριγκιπικού δωματίου ή σουηδικού υπερμοντέλου design που έσκασε σαν βόμβα μέσα σε ένα διαμέρισμα της ελληνικής πραγματικότητας, ξεκάρφωτο από αυτήν. Μην περιμένετε λοιπόν εδώ να δείτε φωτογραφίες με πλουμιστούς πολυελαίους, περίτεχνες ταπετσαρίες, μεγαλόπρεπες πολυθρόνες, απαλά αρκουδάκια ή εντυπωσιακά λιτά έπιπλα που  παίζουν με τα πρωτότυπα χρώματα των τοίχων και των δαπέδων, ενώ απουσιάζουν ως διά μαγείας η συρόμενη μπαλκονόπορτα, το μπεζ ξύλο ή το πλακάκι και το φως των ελληνικών διαμερισμάτων. Εδώ θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι να αποφύγετε και τι να προσέξετε στο παιδικό δωμάτιο τα δύο πρώτα χρόνια, καθώς και ορισμένες ιδέες για το πώς ο ίδιος χώρος θα μπορέσει εύκολα να εξελιχθεί σε παιδικό, σχολικό και εφηβικό δωμάτιο.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση, πως ένα βρεφικό δωμάτιο δηλαδή δεν θα μείνει για πολύ βρεφικό, αλλά θα έρθουν οι ανάγκες και τα γούστα του μελλοντικού του κατοίκου να το αναδιαμορφώσουν πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε, αποφύγετε τις ολοκληρωμένες στυλιστικά και θεματικά προτάσεις που μετά θα πρέπει να αλλάξετε ολοσχερώς. Διότι ώσπου να ολοκληρώσετε ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο project με τα πάντα σε χρωματική συμφωνία, το παιδί θα έχει αρχίσει να μιλάει, να περπατάει και να παίζει και θα πρέπει να το αναδιαμορφώσετε.

Tips για την ασφάλεια

 • Επιλέξτε μια ασφαλή κούνια και μια ασφαλή ζώνη γύρω από αυτή, τοποθετώντας την μακριά από παράθυρα, θερμαντικά σώματα, φωτιστικά και ράφια ή άλλα επισφαλή και βαριά αντικείμενα γύρω τριγύρω.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι σανίδες από τα πλαϊνά κάγκελα της κούνιας δεν έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (να μην χωράει ένα κουτάκι από αναψυκτικό ανάμεσα), έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει το μωρό από εκεί ή να σφηνώσει εκεί. Το στρώμα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στην κούνια, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό ενδιάμεσα.
 • Το ξύλο της κούνιας πρέπει να είναι μαλακό χωρίς ακίδες και, αν η κούνια είναι βαμμένη, προσέξετε ώστε το χρώμα να μην ξεφλουδίζει.
 • Καλύτερα να μην επιλέξετε κάποιο βαρύ χαλί, αλλά ένα χαλάκι που θα μπορεί να τινάζεται καθημερινά. Πρέπει η σκόνη και τα ακάρεα να μπορούν να απομακρύνονται συχνά. Αν ωστόσο επιλέξετε μοκέτα ή χαλί, διαλέξτε ένα από 100% βαμβάκι, διότι τα μάλλινα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.
 • Αποφύγετε τις βινυλικές ταπετσαρίες και επιλέξτε χάρτινες που θα τοποθετήσετε με κόλλα γλουτολίνης.
 • Ο χώρος πρέπει να έχει τη δυνατότητα καλού εξαερισμού. 

Τips για τα χρώματα

Σε πρώτη φάση το μωρουδιακό δωμάτιο για να είναι ήρεμο και άνετο, καλύτερα να έχει παστέλ χρώματα και λίγα έπιπλα. Προτού όμως αποφασίσετε τι χρώμα θα το βάψετε, πρέπει να λάβετε υπόψη τον προσανατολισμό του και αυτό επειδή κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος αλλάζει θέση και μαζί του αλλάζει και το φως. Έτσι λοιπόν, επιλέξτε παστέλ χρώματα αν το δωμάτιο είναι ανατολικό, ψυχρά χρώματα (γαλάζιο, λιλά, γκρι) αν είναι μεσημβρινό, ζεστά (πορτοκαλί, κίτρινο) αν είναι βορινό και δεν το βλέπει ο ήλιος, ενώ αντίθετα αν είναι δυτικό αποφύγετε τα ζεστά και διαλέξτε ουδέτερα (μπεζ, εκρού, λευκό).

Σε γενικές γραμμές, τα παστέλ χρώματα θεωρούνται ιδανικά διότι δημιουργούν ηρεμία στα μωρά, από την άλλη όμως και λίγες πινελιές πιο έντονων χρωμάτων, όπως το πορτοκαλί που διεγείρει θετικά τον εγκέφαλο, δεν είναι κακές, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα μωρό χρειάζεται να αρχίσει να παρατηρεί τον χώρο γύρω του.

Οι μπογιές πρέπει να είναι υδατοδιαλυτές και οικολογικές και καλό είναι να έχετε τελειώσει με το βάψιμο περίπου 8 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Tips για τη διακόσμηση

 • Προσπαθήστε να σκεφτείτε από πριν το πώς θα πρέπει να αλλάξει η διακόσμηση σε λίγο διάστημα και δράστε ανάλογα: Υπάρχει αρκετός χώρος για παιδικό κρεβάτι; Ποιο από τα βρεφικά έπιπλα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αργότερα και με ποια χρήση;
 • Μπορείτε π.χ. να επιλέξετε μία κούνια που μετά θα γίνει παιδικό κρεβάτι – υπάρχουν κάποιες επεκτεινόμενες – ή να αγοράσετε μία μεγάλη συρταριέρα για αλλαξιέρα με βαθιά συρτάρια που αργότερα θα φιλοξενήσει τα παιχνίδια του παιδιού. Μια καλή ιδέα είναι αντί αλλαξιέρας να μετατρέψετε ένα απλό τραπέζι (ακόμη και το μελλοντικό γραφείο του παιδιού) σε τέτοια, με την προσθήκη υαλοβάμβακα ή στρώματος αλλαγής που θα παρέχει και περισσότερο χώρο – θυμηθείτε ότι τα μωρά θέλουν άλλαγμα και στα 2 τους χρόνια και τότε μια μικρή αλλαξιέρα δεν τα χωράει!
 • Εκμεταλλευτείτε το ταβάνι για να δημιουργήσετε έναν ουρανό ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να βλέπει το μωρό που τις περισσότερες ώρες θα είναι ξαπλωμένο. Και πάλι θυμηθείτε πως δεν θα βρίσκεται στην ύπτια θέση για πολύ, οπότε επιλέξτε σχέδια που να “αντέχουν” και στο παιδικό δωμάτιο.
 • Βάλτε ντίμερ στα φώτα ή επιλέξτε κάποιο φωτάκι νύχτας.
 • Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαλέξτε μία μεγάλη που να καλύπτει και το παιδικό κρεβάτι αργότερα, την οποία θα κρεμάτε και θα ξεκρεμάτε ανάλογα με την εποχή. Εκτός του ότι προσφέρει την καλύτερη αντικουνουπική προστασία, δημιουργεί και ωραία ατμόσφαιρα.
 • Μην αγοράζετε πολλά διακοσμητικά και παιχνίδια. Ο βρεφικός εγκέφαλος κουράζεται από τα πολλά ερεθίσματα και αργότερα το μωρό σας δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα και μόνο παιχνίδι. Διαλέξτε ένα χαλάκι στο οποίο θα κάθεστε για παιχνίδι μαζί του και – φυσικά – φροντίστε να υπάρχει χώρος γι’ αυτό.
 • Οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε τους αποθηκευτικούς χώρους του δωματίου, σύντομα δεν θα ξέρετε πού να τα βάλετε. Τοποθετήστε σε μερικά από τα συρτάρια σας, διαχωριστικά, για να ακουμπάτε μικρά αντικείμενα, δημιουργώντας την απαραίτητη οργάνωση. Συνεχίστε σε αυτήν τη νοοτροπία, όπου μπορείτε μέσα στον χώρο, για να βρίσκετε πάντα αυτό που ψάχνετε.

Συμπερασματικά, επιλέξτε εξαρχής ένα συγκεκριμένο και απλό στυλ, χωρίς υπερβολές στα θέματα διακόσμησης (π.χ. νεράιδες στους τοίχους, στα σεντόνια, στα φωτιστικά, στα διακοσμητικά, στα χαλιά), έχοντας πάντα κατά νου ότι ο χώρος είναι για το παιδί και όχι για εσάς και ότι σε λίγο καιρό θα γεμίσει με τα δικά του αγαπημένα μοτίβα!

Back to list