BIO BEBE

Διατροφή νηπίων: μερίδες και συχνότητα για σωστή ανάπτυξη

Όλοι οι γονείς ανησυχούμε για το αν τα υπεδραστήρια νήπιά μας τρέφονται σωστά και συχνά έτσι ώστε να παίρνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που τα βοηθούν να αναπτύσσονται και να συνεχίσουν να… τρέχουν.

Όσο περίεργο και να σας φανεί, τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από εμάς πότε και πόση τροφή πρέπει να καταναλώσουν. Η σοφία τους αναπτύσσεται την περίοδο του θηλασμού και αποτυπώνεται στον περίφημο μηχανισμό ζήτησης-προσφοράς, ενώ στη συνέχεια η ζήτηση εξαρτάται από τον βαθμό σωματικής δραστηριότητας.

Από τη στιγμή λοιπόν που η υγιής σχέση με το φαγητό χτίζεται πάνω στην ικανότητα μας να ανταποκρινόμαστε στην πραγματική πείνα, τότε το να καλλιεργούμε την ικανότητα του μικρού μας να μάθει να τρώει όταν πεινάει, είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζουμε τα πάντα για την ποσότητα και τη συχνότητα πρόσληψης τροφής.

Να λοιπόν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το νήπιό σας τρέφεται όποτε και όσο πρέπει:

Πόσο; Τόσο, όσο…

Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό -συνεπώς και οι ανάγκες του- καλό είναι να έχουμε μια ορθή εικόνα για τις ενδεδειγμένες ποσότητες φαγητού που αντιστοιχούν σε αυτή την ηλικία.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα νήπια πρέπει να καταναλώνουν 1000-1200 θερμίδες ανά ημέρα, μοιρασμένες σε 3 βασικά γεύματα και 2 σνακ.

Να και ένα πρακτικό… σκονάκι:

Δημητριακά

Συνδυάζουμε καθημερινά 3 από τα παρακάτω:

½ κούπα βρώμη, ρύζι, μακαρόνια

1 φέτα ψωμί

5 μικρά κράκερς ολικής αλεσης

1 κούπα δημητριακά

Γαλακτοκομικά

Συνδυάζουμε καθημερινά 2 από τα παρακάτω:

1 κούπα γάλα

1 κούπα γιαούρτι

3 φέτες τυρί

Πρωτεΐνη

Συνδυάζουμε καθημερινά 2 από τα παρακάτω:

1 αυγό

1/3 κούπας όσπρια

1 κομματάκι μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο

Φρούτα και Λαχανικά

Προτείνουμε καθημερινά μια μεγάλη κούπα με φρούτα και δύο κούπες πράσινα λαχανικά

Τα παραπάνω αποτελούν απλά έναν άξονα πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε το καθημερινό τους μενού, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι υγιές να αποκλίνουμε και να εμπλουτίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών μας.

Μοιράστε ρόλους

Ναι, είπαμε ότι τα σοφά μας νήπια όντως μπορούν υποσυνείδητα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για ό,τι αφορά την ποσότητα του φαγητού τους, όμως δεν μπορούν να αποφασίζουν τι, που και πότε θα φάνε.  Είναι αποκλειστική ευθύνη των μεγάλων να ορίζουμε το ΤΙ θα φάνε τα μικρά μας, καθώς και το ΠΟΥ και το ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ. Από την άλλη, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το δικό τους ΠΟΣΟ και να μην ανησυχούμε στην περίπτωση που εκείνα δεν θέλουν κάποιες φορές να φάνε καθόλου.

Το πιρούνι στα χέρια τους

Μην μπαίνετε στον πειρασμό να ταΐζετε τα νήπια. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αναπτύσσουν μια μακροπρόθεσμα καλύτερη σχέση με το φαγητό, όταν τρώνε μόνα τους και μπορούν να γεμίσουν το πιάτο τους με τα δικά τους χεράκια. Εξασφαλίστε τους έναν ήρεμο και καθαρό χώρο φαγητού και ένα πιάτο με όλα τα απαραίτητα συστατικά και τοποθετήστε πολύ κοντά τους διάφορες γευστικές υγιεινές επιλογές για να συμπληρώσουν. Αυτό το σκηνικό τους δίνει την αίσθηση του ελέγχου και τους παρακινεί να δοκιμάζουν τροφές, τις οποίες σε διαφορετικές συνθήκες μπορεί και να απέρριπταν.

Λίγα λόγια

Όσο αθώες και αν φαίνονται οι ρήσεις τύπου μην το αφήνεις αυτό, είναι η δύναμή σου, άλλη μια μπουκιά για τον μπαμπά, απεναντίας, έχουν αρνητικές συνέπειες. Τα παιδιά που πιέζονται να φάνε παραπάνω από όσο θέλουν, τελικά καταναλώνουν λιγότερη τροφή από εκείνα που αισθάνονται ελεύθερα να φάνε όσο επιθυμούν. Ως γονείς, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να παρέχουμε ισορροπημένα γεύματα και υγιεινές επιλογές, καθώς και να έχουμε και εμείς υγιεινές συνήθειες, λειτουργώντας ως παράδειγμα.

Back to list