BIO BEBE

Καλά λιπαρά και ύπνος για… έξυπνα παιδιά

Το ότι η διατροφή από τη βρεφική κιόλας ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού, το ξέρουμε όλοι. Μάλιστα μια πρόσφατη αμερικανική επιστημονική μελέτη συνέδεσε τη σωστή διατροφή με την αύξηση του δείκτη ευφυΐας! Τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην επιθεώρηση Scientific Reports κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα υγιεινά λιπαρά και την αξία που έχουν για τον παιδικό εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει η μελέτη, τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 4,8 μονάδες υψηλότερο IQ κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε ψάρι σπανιότερα ή και καθόλου. Επίσης, το ψάρι βοηθά τα παιδιά να απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο.

«Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν ήδη μεγάλο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία και γι’ αυτό πρέπει να προωθείται περισσότερο», προσθέτει με τη σειρά της η ερευνήτρια Τζένιφερ Πίντο-Μάρτιν.

«Τα παιδιά πρέπει από μικρά να τρώνε ψάρι. Και όταν λέμε από μικρά εννοούμε ακόμη και από την ηλικία των 10 μηνών, εφόσον φυσικά το ψάρι δεν περιέχει κόκαλα και κόβεται σε μικρά κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση όμως η κατανάλωση ψαριού δεν πρέπει να καθυστερεί πέραν της ηλικίας των 2 ετών».

Και μια συνταγή!

Σπιτικές κροκέτες ψαριού

Υλικά:

  • 1/5 κιλό λευκό ψάρι, κομμένο σε sticks και χωρίς κόκαλα
  • ½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλεσης
  • 1 αυγό
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Αλατίζουμε τα κομμάτια ψαριού. Τοποθετούμε το αλεύρι σε πιάτο και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο σκόρδο.
  3. Αλέθουμε τις φέτες του ψωμιού σε πολυμίξερ μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα, τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε σε άλλο πιάτο.
  4. Χτυπάμε το αυγό με ένα κ.γ. νερό σε ένα μπολ. Βουτάμε το stick πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και μετά στα ψίχουλα ψωμιού.
  5. Τοποθετούμε τα sticks σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί που έχουμε ψεκάσει με ελαιόλαδο και ψήμουμε για 12 περίπου λεπτά!

Καλή όρεξη!