BIO BEBE

Με το μωρό στο σπίτι: οι πρώτες απορίες

Εννέα μήνες προετοιμασία και… τώρα τι κάνουμε; Ένα σωρό απορίες ξεφυτρώνουν με την άφιξη του νεογέννητου στο σπίτι. Να οι πιο βασικές:

 Βλέπει το μωράκι μου;

Τα μωρά βλέπουν από την πρώτη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους, αλλά βλέπουν κυρίως από τα πλάγια. Εστιάζουν καθαρά μόνο στα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20 εκατοστών. Επιπλέον, τα νεογέννητα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως, γι’ αυτό ενδεχομένως θα δείτε ότι μπορεί να κλείνουν τα μάτια τους όταν κάτι λάμψει πολύ έντονα κοντά τους.

Τι ακούνε τα αυτάκια του;

Η ικανότητα του μωρού να ακούει, αναπτύσσεται πριν ακόμη αυτό γεννηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έμβρυο αντιδρά στους δυνατούς ήχους ήδη από την 26η εβδομάδα της κύησης. Όταν γεννηθεί το μωρό είναι ικανό να αναγνωρίζει ήχους, ιδίως τη φωνή της μαμάς του. Ωστόσο, χρειάζεται να περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες μέχρι να καταφέρουν τα μικρά μας να εντοπίσουν και την πηγή προέλευσης του ήχου. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς των νεογέννητων είναι να προστατεύουν τα ευαίσθητα αυτάκια τους. Να τα εκθέτουν σε ήχους και θορύβους, αλλά με μέτρο. Το νεογέννητο δεν ζει σε γυάλα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει σε ένα δωμάτιο με ήχους από ραδιόφωνο, τηλεόραση, φωνές από άλλους, μεγάλους και μικρούς, ιδίως τα αδέρφια του, αλλά δικαιούται μερικές ώρες την ημέρα να απολαύσει την ησυχία του.

Χορταίνει;

Όταν το μωρό θηλάζει, δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει. Εάν το μωρό τρέφεται με ξένο γάλα, το θέμα απλοποιείται καθώς αυτό είναι μετρήσιμο. Μια ενδεικτική ποσότητα του γάλακτος που πρέπει να πίνει ημερησίως ένα μωρό είναι περίπου 150 γραμμάρια για κάθε κιλό του βάρους του. Άλλος ένας ενδεικτικός τρόπος της καλής διατροφής του μωρού είναι οι βρεγμένες πάνες: ένα μωρό που τρέφεται καλά πρέπει να βρέχει τουλάχιστον έξι πάνες την ημέρα. Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό που τρώει, κοιμάται επαρκώς έπειτα από κάθε γεύμα, βρέχει με καλή συχνότητα τις πάνες του, συνήθως είναι ένα χορτάτο μωρό.

Πόσες ώρες κοιμάται;

Τα περισσότερα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα. Συνήθως κοιμούνται τρεις ή τέσσερις συνεχείς ώρες, ανάμεσα στα γεύματα. Αυτή είναι η καλή εκδοχή που αφορά πράγματι αρκετά μωράκια. Υπάρχουν όμως και λιγότερο προβλέψιμα νεογέννητα, τα οποία δεν κοιμούνται με αυτόν το ρυθμό. Σημαντικό είναι το το πώς και το πού κοιμάται το μωρό. Πλέον οι ειδικοί συστήνουν ότι τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται στο πλάι ή ανάσκελα. Συνήθως τα μωρά χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες για να καταφέρουν να κοιμηθούν χωρίς διακοπή το βράδυ έως και οκτώ ώρες. Μέχρι τότε υπομονή!

Πώς να το πλύνω;

Η εικόνα με το μωρό να παίζει με τα νερά ευτυχισμένο στη μίνι μπανιέρα του που γεμίζει προσμονή πολλούς νέους γονείς, είναι μια εικόνα επίπλαστη αρκετές φορές, αφενός μεν διότι δεν έχουν όλα τα παιδιά καλή σχέση με το νερό, αφετέρου διότι αυτού του είδους το μπάνιο το παιδί έχει την ευκαιρία να το δοκιμάσει μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του, που θα έχει «πέσει» και ο ομφάλιος λώρος. Μέχρι τότε τα νεογέννητα αρκούνται σε ένα γρήγορο ντους, συνήθως κάτω από το τρεχούμενο νερό του νιπτήρα λόγω του μικρού μεγέθους τους, με έμφαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που χρειάζονται πολύ καλό καθάρισμα ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος. Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος, μπορεί να γίνει και το πρώτο αληθινό μπάνιο στη βρεφική μπανιέρα.

Πότε θα «πέσει» ο λώρος;

Το “κολόβωμα” όπως λέγεται το απομεινάρι του ομφάλιου λώρου θα πέσει 1 έως 3 εβδομάδες μετά τη γέννα. Θα πρέπει λοιπόν να κρατάτε την περιοχή στεγνή και εκτεθειμένη στον αέρα. Δεν πρέπει να βρέχετε τον ομφαλό. Πρέπει να βάζετε οινόπνευμα 2-4 φορές την ημέρα κάτω από το μαύρο κολόβωμα. Σε περίπτωση που η περιοχή γύρω από τον ομφαλό κοκκινίσει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Back to list