BIO BEBE

4+1 σημάδια ότι το μωρό μας είναι έτοιμο για στερεές τροφές

Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό είναι στην αγκαλιά της μαμάς του και το γάλα με το οποίο τρέφεται αποκλειστικά είναι υπερ-αρκετό για την ανάπτυξή του. Εμείς οι γονείς θέλουμε να δούμε το βρεφάκι μας να μεγαλώνει και ένα από τα κυριότερα σημάδια της εισόδου του στον… κόσμο των μεγάλων είναι και η κατανάλωση στερεάς τροφής.  Αυτή η διαδικασία συνήθως ξεκινά γύρω στον 5ο μήνα και πολλές φορές συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για ένα εξάμηνο, θέση που ενστερνίζονται και οι οργανώσεις για την προώθηση του θηλασμού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία αφορά περισσότερο τις περιοχές όπου δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και η διάρροια αποτελεί σοβαρή απειλή για τα βρέφη. Στις ανεπτυγμένες χώρες η έναρξη στερεών πριν από τους έξι μήνες δεν συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ασθένειας, ενώ ενδέχεται να προφυλάσσει από τροφικές αλλεργίες και χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου Ι και η δυσανεξία στη γλουτένη.

Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και υπάρχουν μερικά… σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το κουτάλι:

  1. Το μωρό μας μπορεί να ελέγχει το κεφάλι και το λαιμό του. Το κρατάει μόνο του, χωρίς να ακουμπάει κάπου και μπορεί να το γυρίζει ελεύθερα προς όποια κατεύθυνση θέλει, ενώ μπορεί να καθίσει στο καρεκλάκι. Αν ακόμα δεν το έχει καταφέρει, τότε θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτό να καταπιεί και δε θα μπορεί εύκολα να καταναλώσει στερεές τροφές.
  2. Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό. Σας παρακολουθεί να τρώτε και προσπαθεί να σας αποσπάσει την προσοχή κάνοντας διάφορους θορύβους.
  3. Όταν τελειώνει το γάλα του, δε φαίνεται το ίδιο ικανοποιημένο με παλιότερα αλλά εξακολουθεί να δείχνει πεινασμένο.
  4. Προσπαθεί να σας πάρει το φαγητό από τα χέρια ή να φτάσει μόνο του το φαγητό που είναι πάνω στο τραπέζι.
  5. Όταν του βάζετε ένα κουτάλι στο στόμα του, το ανοίγει και ΔΕΝ σπρώχνει την τροφή προς τα έξω, έχει με λίγα λόγια χάσει το αντανακλαστικό που κάνει τα νεογέννητα να σπρώχνουν με τη γλώσσα τους όποιο άγνωστο αντικείμενο βρεθεί στα χείλη τους, και μπορεί να μετακινήσει την μπουκιά μέσα στο στόμα του για να την καταπιεί.

Όταν πια αποφασίσουμε πως η κατάλληλη στιγμή για τις στερεές τροφές έχει φτάσει, καλούμαστε να πάρουμε άλλη μια μεγάλη απόφαση, επιλέγοντας την ιδανική πρώτη τροφή. Πολλοί γονείς ξεκινούν με φρούτα, πεπεισμένοι ότι η γλυκιά τους γεύση θα είναι πιο δελεαστική. Άλλοι πειραματίζονται με τα λαχανικά και κάπου μέσα σε αυτή την εξίσωση έρχονται οι κρέμες δημητριακών που είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των μωρών, καθότι εμπλουτισμένες με σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα απαραίτητα συστατικά.

Καλή όρεξη!

Back to list