BIO BEBE

Οι 10 πιο συχνοί λόγοι που κλαίει το μωρό σας

Άλλοτε δηλώνει πείνα, άλλοτε δυσαρέσκεια, ενώ άλλες φορές μπορεί να διαρκεί αρκετές ώρες, γεγονός που κάνει τους γονείς και ειδικά τους νέους να ανησυχούν. Το κλάμα του μωρού σας είναι ο βασικότερος τρόπος έκφρασής του, γι’ αυτό πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, διαβάστε τις δέκα πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες ένα μωρό κλαίει και πώς θα το κάνετε να σταματήσει.

Μαμά…πεινάω!

Είναι η πρώτη σκέψη κάθε μητέρας όταν ακούει το βρέφος της να κλαίει. Ειδικά αν είναι νεογέννητο και ακόμα δεν έχει σταθερό πρόγραμμα φαγητού, θα το ακούσετε να κλαίει συχνά και έντονα. Μην ανησυχήσετε: φροντίστε να το ταΐσετε σύντομα και θα σταματήσει να κλαίει.

Μαμά…θέλω να ρευτώ!

Αν το μικρό σας κλαίει και μετά το γεύμα, ίσως θέλει να ρευτεί. Απομακρύνετε τα αέρια που δημιουργούνται στο στομαχάκι του τρίβοντας την πλάτη έχοντάς το μπρούμυτα στα πόδια σας.

Μαμά…νυστάζω!

Τα μωρά δέχονται πολλά ερεθίσματα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όπως ο θόρυβος, τα διαφορετικά φώτα ή άτομα που συναντούν, με αποτέλεσμα να κουράζονται. Η κούραση αυτή εκδηλώνεται με ανησυχία και έντονο κλάμα. Για να το ηρεμήσετε, κρατήστε το μωράκισας αγκαλιά μέχρι να σταματήσει να κλαίει και να κοιμηθεί.

Μαμά…θέλω άλλαγμα!

Άλλος ένας πολύ βασικός λόγος που το μωρό σας κλαίει είναι επειδή έχει λερωθεί και χρειάζεται καθαρή πάνα. Φροντίστε να ελέγχετε συχνά την πάνα του, πριν και μετά το φαγητό του, ώστε το μικρό σας να νιώθει άνετα όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μαμά…πονάω!(κολικοί)

Το κλάμα του μωρού διαφέρει κατά πολύ σε ένταση και διάρκεια όταν πάσχει από κολικούς. Συχνά, μάλιστα, συνοδεύεται από έντονες κινήσεις και εκφράσεις πόνου. Μια καλή κίνηση για να το ηρεμήσετε είναι να του κάνετε απαλό μασάζ. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να σας καθοδηγήσει σωστά για το πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας.

Μαμά…βγάζω δοντάκι!

Σε άλλα παιδάκια τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στους πρώτους 5 μήνες, ενώ σε άλλα με μια μικρή καθυστέρηση. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, τα βρέφη εκδηλώνουν την ενόχλησή τους με κλάμα. Ειδικά ελαστικά παιχνίδια για βρέφη ή συγκεκριμένες τροφές ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, θα το ανακουφίσουν αρκετά.

Μαμά…θέλω αγκαλίτσα!

Πολύ συχνά το κλάμα του μωρού σας μπορεί να υποδηλώνει πλήξη ή ακόμα και μοναξιά. Κρατήστε το αγκαλιά: ακούγοντας τους κτύπους της καρδιάς σας, θα ηρεμήσει αρκετά, νιώθοντας το αίσθημα της ασφάλειας.
Βασικό ρόλο στην ηρεμία ενός μωρού παίζουν η θερμοκρασία του δωματίου μέσα στο οποίο βρίσκεται και ιδιαίτερα μέσα στο ίδιο το κρεβατάκι του. Θέλοντας να το προστατεύσετε ίσως τοποθετήσατε παραπάνω ρουχαλάκια ή κουβέρτα στο μωρό σας. Αν το μωρό σας ζεσταίνεται ή κρυώνει υπερβολικά θα το εκδηλώσει κλαίγοντας, με λιγότερο έντονο κλάμα. Αν το κλάμα του όμως είναι πιο έντονο, ελέγξτε μήπως έχει πυρετό ή είναι άρρωστο. Επίσης, πιθανόν να θέλουν να σας πουν ότι δεν αισθάνονται καλά για κάποιο λόγο. Μερικοί λιγότερο συχνοί λόγοι είναι το μωρό σας να ξεσπά σε κλάματα εξαιτίας ενοχλήσεων που προκύπτουν από εξωτερικές αιτίες όπως είναι για παράδειγμα οι ερεθισμοί στο δέρμα του από το λάθος απορρυπαντικό των ρούχων.

Το κλάμα είναι φυσιολογικό για ένα μωρό και ειδικά για ένα νεογέννητο. Μάθετε να «διαβάζετε» τις απαιτήσεις του και να τις διαχειρίζεστε σωστά σε κάθε περίπτωση.

Back to list