BIO BEBE

Πότε αρχίζουν να μιλάνε τα μωρά;

Το μωράκι σας πρώτα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, τα χείλη, τον ουρανίσκο και κάθε δοντάκι για να βγάζει ήχους. Αρχικά κλαίει, στη συνέχεια αρχίζει το «οοοοοοο» και το «αααααα» στον πρώτο ή δεύτερο μήνα και αργότερα ξεκινάει σιγά σιγά να εναλλάσσει φωνήεντα. Σύντομα, αυτοί οι ήχοι θα γίνουν πραγματικά λογάκια. Λέξεις όπως «μαμά» ή «μπαμπά» μπορεί να γλιστρήσουν από το στοματάκι του και να φέρουν δάκρυα στα μάτια σας στους 6 μήνες.

Από εκεί και πέρα, το μωρό σας θα ξεκινήσει να «ξεσηκώνει» περισσότερα λογάκια, από εσάς και από όλους τους άλλους γύρω του. Και κάπου μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών, θα ξεκινήσει να σχηματίζει προτάσεις δύο έως τεσσάρων λέξεων. Καθώς το μωρό σας κάνει αυτά τα διανοητικά, συναισθηματικά άλματα και η συμπεριφορά του αλλάζει, θα γίνεται  όλο και περισσότερο ικανό να χρησιμοποιεί λέξεις για να περιγράψει αυτό που βλέπει, ακούει, αισθάνεται, σκέφτεται και θέλει.

Στάδια ομιλίας: Η ανάπτυξη του παιδιού σας

Πριν από τη συναρπαστική πρώτη λέξη που θα ακούσετε και από εκεί και πέρα, αυτά είναι τα σημαντικότερα στάδια εξέλιξης του λόγου που συμβαίνουν καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

 

Πώς μαθαίνουν τα μωρά να μιλάνε

Στη μήτρα

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η έναρξη της κατανόησης της γλώσσας ξεκινά ενώ το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα. Στο ζεστό αυτό περιβάλλον, το μωράκι σας συνηθίζει στο σταθερό ρυθμό της καρδιάς σας, τραγουδάει στον ήχο της φωνής σας και μπορεί να διακρίνει τη δική σας φωνή μεταξύ των άλλων που ακούει.

Γέννηση έως 3 μηνών

Το κλάμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας του μωρού σας. Και ένα δυνατό κλάμα δεν σημαίνει πάντα το ίδιο: Ένα επίμονο κλάμα μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό πεινάει, ενώ ένα τσιριχτό κλάμα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται αλλαγή πάνας, αλλά και αυτά ανάποδα.

Όσο για την ικανότητά του να καταλάβει τη γλώσσα, αρχίζει να αναγνωρίζει πώς ακούγονται οι λέξεις από το πώς ηχούν και πολύ συχνά θα το δείτε να κοιτάει προσεκτικά το στόμα σας ενώ εσείς μιλάτε.

4 έως 6 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, το παιδί σας αρχίζει να μιλάει δυνατά, συνδυάζοντας σύμφωνα και φωνήεντα (όπως «μπαμπά» ή «γιαγιά»). Σε ηλικία 6 μηνών αντιλαμβάνεται και μπορεί να καταλάβει όταν το φωνάζετε με το όνομά του.

Μπορεί να ακούσετε συχνά να λέει «μαμά» ή «μπαμπά». Αν και είναι σίγουρο ότι θα… λιώσετε από ευτυχία εκείνη τη στιγμή, το μωρό σας δεν έχει συνδυάσει ακόμα αυτές τις λέξεις με εσάς. Αυτό έρχεται λίγο αργότερα, όταν φτάσει το ένα έτος.

Η προσπάθεια του μωρού σας να μιλήσει θα ακούγονται στα αυτιά σας σαν ατέλειωτοι μονόλογοι σε άλλη γλώσσα με άπειρες ενωμένες λέξεις. Η φωνή γίνεται για το μικρό σας ένα είδος παιχνιδιού με την οποία πειραματίζεται και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του, τα δόντια, τον ουρανίσκο και τις φωνητικές χορδές του, κάνει τους πιο αστείους θορύβους.

Σε αυτό το στάδιο, το ασταμάτητο μπλα μπλα του μωρού σας ακούγεται ίδιο, αν μιλάτε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά ή ιαπωνικά στο σπίτι σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας συνηθίζει να βγάζει ορισμένους ήχους (όπως το «κα» ή το «ντα»), τους επαναλαμβάνει ξανά και ξανά γιατί του αρέσει ο τρόπος που ακούγονται και πώς αισθάνεται το στόμα του όταν τα λέει.

7 έως 12 μηνών

Τώρα που το μωρό σας φλυαρεί και φωνάζει, ακούγεται σαν να θέλει να σας πει κάτι σημαντικό. Αυτό συμβαίνει διότι δοκιμάζει τόνους και τρόπο ομιλίας παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιείτε εσείς. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να συνεχίσει να μιλάει με το να του διαβάζετε όσο πιο πολύ μπορείτε.

13 έως 18 μηνών

Τώρα το παιδί σας χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες λέξεις και καταλαβαίνει τι σημαίνουν. Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει και ανάλογο τόνο όταν π.χ. θα πει «Πάνωωω!» όταν θα θέλει να το σηκώσετε για να το πάρετε αγκαλιά. Ξεκινάει να συνειδητοποιεί τη σημασία της γλώσσας καθώς αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του και θέλει με κάποιο τρόπο να τις εκφράσει.

19 έως 24 μηνών

Παρόλο που σε αυτή την ηλικία το μωρό σας λέει λιγότερες από 50 λέξεις, τώρα καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να πει. Και κρατάει από εσάς περισσότερες λέξεις κάθε μέρα, άρα λοιπόν, χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί για το τι λέτε! Μπορεί ακόμη και να συνθέσει δύο λέξεις μαζί, κάνοντας βασικές προτάσεις όπως «Πάρε με» ή «Δώσε μου».

Όταν φτάσει 2 ετών, το παιδί σας είναι ικανό και μπορεί να χρησιμοποιήσει προτάσεις δύο έως τεσσάρων λέξεων και να τραγουδήσει απλές μελωδίες. Καθώς θα αρχίσει να ωριμάζει, θα αρχίσει να εκφράζεται και να μιλάει για το τι του αρέσει και δεν του αρέσει, τι σκέφτεται και αισθάνεται.

25 έως 36 μηνών

Το παιδάκι σας έχει αρχίσει και μπορεί να ξεχωρίζει και να χρησιμοποιεί σωστά λέξεις, όπως «εγώ», «εμένα» και «εσύ».

Μεταξύ των 2 και 3 ετών, το λεξιλόγιό του συνεχίζει να επεκτείνεται και καταλαβαίνει πλέον τα περισσότερα από αυτά που του λέτε. Θα είναι ικανό να συνοδεύσει τα ουσιαστικά και τα ρήματα μαζί για να σχηματίσει απλές προτάσεις, όπως «Εγώ πηγαίνω τώρα…».

Όταν το παιδί σας γίνει 3, θα είναι πια ένας πολύ ικανός συνομιλητής. Θα είναι σε θέση να κάνετε μαζί μια ολόκληρη συζήτηση και θα καταλάβετε τα περισσότερα από όσα λέει. Το στοματάκι του δεν θα σταματάει πια να μιλάει και να ζητάει κι εσείς θα απορείτε πότε μεγάλωσε αυτό το πλασματάκι που κάποτε έλεγε μόνο «αγκού!».

Back to list