BIO BEBE

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Ωραία! Πανηγυρίσατε που το μωρό σας περπάτησε. Καλύψατε κάθε γωνία του σπιτιού με επιτυχία, κρύψατε οτιδήποτε εύθραυστο, μαζέψατε ό,τι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Αυτά, εντός σπιτιού. Τι κάνουμε όμως, όταν βγαίνουμε έξω, μαζί με ένα μικρό παιδί που περπατάει-τρέχει-δεν σταματάει πουθενά;

Μόλις το μωράκι σας καταλάβει ότι μπορεί να απομακρυνθεί με όποιον τρόπο -περπατώντας, τρέχοντας, μπουσουλώντας- το να το κρατήσετε ασφαλές σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο από όσο είχατε φανταστεί. Εμείς θα σας προτείνουμε τι να κάνετε για να το παρακολουθείτε, χωρίς όμως να γίνετε η υστερική μαμά με το «μη» και το «όχι» και το «πρόσεχε» που είχατε πει ότι δεν θα γίνετε ποτέ.

Όσο είναι δεμένο στο καρότσι, το μωρό σας μπορεί να κλαίει αλλά τουλάχιστον είναι ασφαλές. Μόλις περπατήσει και θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του τρέχοντας ή με κάποιο μικρό παιδικό όχημα, π.χ. ποδηλατάκι, τότε χρειάζεται να βάλετε κάποιους κανόνες.

Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα

Το δίχρονο πάντα θα αντιγράψει τη δική σας συμπεριφορά και θα μιμηθεί εσάς, οπότε αν συνηθίζετε να μην περνάτε το δρόμο από τη διάβαση ή να κινείστε μαζί του ανάμεσα στα αυτοκίνητα, προσπαθήστε να μην το κάνετε. Βεβαιωθείτε ότι σταματάτε στην άκρη του δρόμου, πριν περάσετε κοιτάξτε προσεκτικά δεξιά και αριστερά, ακούστε τους θορύβους και δείξτε του με το δάχτυλο ότι πάντα, μα πάντα, κοιτάμε δεξιά και αριστερά όταν περνάμε απέναντι. Αυτό θα το κρατήσει στο μυαλό του και μεγαλώνοντας θα είναι ευκολότερο για εκείνο να το θυμάται.

Προσέξτε στους μικρούς δρόμους

Μπορεί να θεωρείτε ότι ένας δρόμος μικρότερης κυκλοφορίας είναι ασφαλής για να βγει, να τρέξει και να παίξει νομίζοντας ότι επειδή το βλέπετε είναι όλα εντάξει, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι δρόμοι είναι το πιο συνηθισμένο μέρος ατυχημάτων από μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Μάθετε στο παιδί σας το όνομά του

Όσο νωρίτερα μπορείτε, μάθετε στο παιδί σας το όνομά του, όνομα και επώνυμο και ιδανικά τη διεύθυνσή του. Σε περίπτωση που απομακρυνθεί από κοντά σας, αυτές οι πληροφορίες θα φανούν χρήσιμες.

Σε πολυσύχναστα μέρη όπως μεγάλα πάρκα ή εμπορικά κέντρα με πολύ κόσμο, κάποιες μαμάδες στο εξωτερικό, συνηθίζουν να γράφουν το τηλέφωνό τους πάνω στο χέρι του παιδιού τους ή να βάζουν σε μία τσέπη του ένα χαρτάκι με το νούμερο, έτσι ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.

«Ψάξε για μία μαμά»

Πέραν του να πείτε στο παιδί σας να μείνει εκεί που βρίσκεται, σε περίπτωση που χαθεί (και να μην ψάξει να σας βρει γιατί αυτό θα κάνει την κατάσταση χειρότερη), πείτε του να αναζητήσει κάποια άλλη μαμά που μπορεί να συνοδεύει παιδί καθώς αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές από το να μιλήσει σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικα.

Διαχειριστείτε άμεσα τα ξεσπάσματα

Όλοι έχουμε έρθει σε αυτή τη θέση. Το παιδί σας αποφάσισε να πέσει κάτω στο δρόμο, ενώ όλοι γύρω σας κοιτούν. Ακούγεται… τρομακτικό!

Ακόμα κι αν είναι στην άκρη του δρόμου, πόσο περισσότερο στη μέση, η προτεραιότητά σας είναι να το κρατήσετε ασφαλές, ακόμα κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη για να το συγκρατήσετε. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά συχνά, είναι καλύτερο να έχετε ένα θυμωμένο παιδί δεμένο στο καρότσι, παρά να διακινδυνεύσετε να συμβεί κάτι πάνω στο θυμό του και στα κλάματα.

Κρατήστε τα κοντά, όσο γίνεται

Μην περιμένετε να καταλάβουν τον κίνδυνο από μικρά. Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν την αίσθηση του κινδύνου μετά τα 4 ή 5 χρόνια τους. Έτσι λοιπόν, στα μικρότερα χρόνια χρειάζεται να δίνετε οδηγίες, ξανά και ξανά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το παιδάκι σας περπατάει, βεβαιωθείτε ότι θα παραμένει κοντά σας, ιδίως στους πολυσύχναστους και με πολλή κυκλοφορία δρόμους. Προτιμήστε να το κρατάτε από το χέρι ή φροντίστε να περπατάει κοντά σας, παρά να το αφήνετε να προχωράει ή να τρέχει μπροστά σας. Και πάντα να σας περιμένει πριν περάσει μόνο του το δρόμο.

Back to list