BIO BEBE

Προβλήματα στο βρεφικό δέρμα

To δέρμα ενός μωρού, τον πρώτο χρόνο της ζωής του, είναι πολύ λεπτό και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αλλαγές της θερμοκρασίας και σε άλλους κοινούς παράγοντες, όπως η τριβή, τα μικρόβια, κ.ά. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συστηματικό καθαρισμό, ενυδάτωση και φροντίδα.

Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το δέρμα του μωρού σας; Πώς θα τα αποφύγετε και –το κυριότερο- πώς θα τα αντιμετωπίσετε, αν εμφανιστούν;

* δερματίτιδα στην περιοχή της πάνας (συγκάματα): Συνήθως εμφανίζονται είτε λόγω σφιχτής εφαρμογής της πάνας, είτε επειδή το μωρό έμεινε για πολλή ώρα λερωμένο. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε εισαγωγή νέων τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τόσο τη σύσταση των κοπράνων, όσο και τη συχνότητα των κενώσεών του.

Για να την αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς πάνα. Όταν φοράει πάνα, φροντίστε το δερματάκι του να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και στεγνό.

Κατά την αλλαγή της πάνας, πλύντε προσεκτικά την περιοχή με σκέτο νερό, στεγνώστε πολύ προσεκτικά, ακόμη και στις πτυχώσεις του δέρματος και ανάμεσα στα πόδια και εφαρμόστε κάποια ειδική κρέμα για συγκάματα (με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου). Επίσης, όταν η δερματίτιδα είναι σε έξαρση, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάνα μεγαλύτερου μεγέθους, από αυτή που βάζετε συνήθως στο παιδί.

* νεογνική ακμή: Πολλά νεογέννητα, τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τη γέννηση, εμφανίζουν νεογνική ακμή, κυρίως στα μάγουλα, στο σαγόνι και στο μέτωπό τους. Για την εμφάνισή της, σαφής επιστημονική εξήγηση δεν υπάρχει. Κάποιοι υποστηρίζουν πως υπεύθυνες είναι οι ορμόνες που προσλαμβάνει το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη γέννηση, ενώ άλλοι θεωρούν υπαίτια για την εμφάνισή της τη λήψη φαρμάκων που έχει λάβει η έγκυος, η θηλάζουσα ή το ίδιο το νεογνό.

* ατοπικό έκζεμα: Είναι πολύ συνηθισμένο σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργιών ή ατοπικής δερματίτιδας. Εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ηλικία και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Τα σημάδια παρουσιάζονται συνήθως στο πρόσωπο του μωρού, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στο στήθος, στα χέρια ή πίσω από τα γόνατα.

Η ειδική περιποίηση όλου του σώματος (καθαρισμός και ενυδάτωση) είναι αναγκαία -ατοπικό έκζεμα δεν υπάρχει μόνο στα σημεία όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα, αλλά σε όλο το δέρμα.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει τη βαρύτητα του εκζέματος και απομακρύνετε από το περιβάλλον του παιδιού κάθε παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων, π.χ. χημικές και ερεθιστικές ουσίες, ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας.

* σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Εκδηλώνεται συνήθως με ξηροδερμία ή με λεπτή πιτυρίδα ή ακόμη με παχιά κιτρινωπά λέπια στο τριχωτό κεφαλής και οφείλεται στην υπερβολική έκκριση λίπους από τους σμηγματογόνους αδένες του κεφαλιού. Το μωρό μπορεί να έχει επίσης κοκκινίλα και μικρό ξεφλούδισμα ανάμεσα στα φρύδια, πίσω από τα αυτιά, στον λαιμό, στις μασχάλες, στην έσω επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας. Για να την αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό λάδι που μαλακώνει και απομακρύνει τα λέπια και μετά λούστε το μωρό με ένα απαλό, βρεφικό σαμπουάν.

Πότε πρέπει να ανησυχήσει ο γονιός;

Όταν το δέρμα του μωρού

-αρχίσει να γίνεται άγριο και να ξεφλουδίζει

-είναι εξαιρετικά ξηρό – νιώθει ότι το «τραβάει», έχει συχνά φαγούρα και εμφανίζει κόκκινα εξανθήματα

-εμφανίζει συχνά ξηρά, άγρια στο άγγιγμα κόκκινα εξανθήματα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός του, αλλά περισσότερο στο πρόσωπο, στις αρθρώσεις (λαιμός, αγκώνας, πίσω από τα γόνατα), αλλά και στα άκρα (π.χ. χέρια, αστράγαλοι).

Πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας;

Το μπάνιο αποτελεί την πιο σημαντική κίνηση φροντίδας του βρεφικού δέρματος. Απαραίτητη είναι η επιλογή σωστών προϊόντων, αλλά και κάποιες απλές κινήσεις:

* Προτιμάτε το μπάνιο σε χλιαρό νερό (35oC), χωρίς τη χρήση σφουγγαριού, απαραιτήτως 1 έως -το πολύ- 2 φορές τη μέρα. Το πολύ ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει τυχόν δερματίτιδες.

* Χρησιμοποιείτε ειδικό καθαριστικό με pH 5.5 χωρίς σαπούνι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος του παιδιού. Ξεπλένετε με άφθονο νερό, ώστε να εξαλείψετε κάθε ίχνος του προϊόντος.

* Προσθέστε στο νερό ειδικό λάδι μπάνιου ή χρησιμοποιήστε κάποιο λάδι στο σώμα του παιδιού ή μια βρεφική ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο. Ακόμη κι αν το δέρμα του μωρού δεν εμφανίζει σημάδια ξηρότητας, η καθημερινή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, καθώς το νερό «επιτίθεται» στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και την αφυδατώνει.

* Μετά το μπάνιο, σκουπίστε απαλά με μια καθαρή πετσέτα, με ταμποναριστές κινήσεις -χωρίς να τρίβετε το δέρμα του μωρού. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις πτυχώσεις, που συνήθως συγκρατούν υγρασία.

* Χρησιμοποιείτε βαμβακερά ρούχα. Τα μάλλινα, τα νάιλον, τα συνθετικά ερεθίζουν το δέρμα του μωρού.

* Πλένετε ξεχωριστά τα ρούχα του μωρού σας στο πλυντήριο, χρησιμοποιώντας ειδικά βρεφικά απορρυπαντικά.

Σε τι είναι ευαίσθητο το παιδικό δέρμα;

  • σε χημικές ερεθιστικές ουσίες, όπως τα συμβατικά απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού, τα σαπούνια και τα αρώματα.
  • σε φυσικές ερεθιστικές ουσίες, όπως τα συνθετικά ή μάλλινα ρούχα και κλινοσκεπάσματα, ο ιδρώτας, οι όξινες τροφές (ντομάτα, πορτοκάλι, φράουλα)
  • σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος, φυσικές ή τεχνητές (κλιματισμός).
Back to list