BIO BEBE

Πυρετικοί σπασμοί. Πόσο επικίνδυνοι είναι;

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

«Ήταν 1,5 έτους, την άλλαζα στην αλλαξιέρα της, μου φάνηκε λίγο ζεστή και… ξαφνικά μου έμεινε στα χέρια. Ήταν σα να… έφυγε. Άρχισα να ουρλιάζω. Ευτυχώς που ήταν μέσα ο άντρας μου». «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ο γιος μου έκανε για πρώτη φορά πυρετικούς σπασμούς. Ήταν δεν ήταν δύο ετών, είχε ανεβάσει 39 και 2 από κάποια ίωση και εκεί που έτρεμε από τον πυρετό, βλέπω να τινάζει τα πόδια του και να πέφτει… ξερός. Ώσπου να μάθουμε τι είχε συμβεί, πέρασαν 10 χρόνια από πάνω μου. Από τότε τρέμω και στην ιδέα μόνο του πυρετού». Κάπως έτσι μου περιέγραψαν δύο φίλες τη γνωριμία τους με το κεφάλαιο Παιδικοί Πυρετικοί Σπασμοί, που τελικά δεν είναι ούτε μικρό, ούτε ασυνήθιστο, αφού 3 στα 100 παιδιά μεταξύ των 6 μηνών και των 5 ετών θα τους παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πώς θα το καταλάβετε;

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι ένα καλοήθες φαινόμενο που συνοδεύει τον πυρετό στις μικρές ηλικίες και εμφανίζεται με ακούσιες συσπάσεις των μυών του σώματος και απώλεια των αισθήσεων. Διαρκούν για 5-10 λεπτά και είναι πολύ τρομακτικοί για έναν γονιό. Μερικές φορές οι σπασμοί ξεκινούν μαζί με τον πυρετό, με συνέπεια οι γονείς τότε μόνο να αντιλαμβάνονται πως το παιδί έχει αρρωστήσει. Σπανιότερα, μπορεί το παιδί να καρφώνει τα μάτια του σε κάποιο σημείο, π.χ. στο ταβάνι, χωρίς να τα κινεί ή γύρω από τα χείλη του να εμφανίζεται ένα μπλε χρώμα.

Γιατί συμβαίνουν;

Αν θέλουμε να δώσουμε μια εξήγηση για το φαινόμενο, θα λέγαμε με απλά λόγια πως ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών είναι ανώριμος και δεν μπορεί να διαχειριστεί το ηλεκτρικό φορτίο που προκαλείται από τον υψηλό πυρετό ή την ξαφνική άνοδό του. Αν στον αριθμό των πιθανοτήτων -που επηρεάζεται σαφέστατα από την κληρονομική προδιάθεση- συνυπολογίσουμε και τον μεγάλο αριθμό των λοιμώξεων και των ιώσεων σε αυτές τις ηλικίες, καταλαβαίνουμε γιατί οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Είναι ανησυχητικό;

Συχνά οι γονείς ανησυχούν για επιληψία ή για το αν το παιδί υποστεί κάποια μόνιμη βλάβη από ένα επεισόδιο. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι κάτι διαφορετικό. Δεν συνοδεύονται από πυρετό και σίγουρα δεν ευνοούνται από τους πυρετικούς σπασμούς. Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να υποτροπιάσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, αλλά γύρω στα 5 θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ο παιδίατρος θα κρίνει αν χρειάζονται περεταίρω εξετάσεις ή φάρμακα. Και φυσικά θα αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιας μηνιγγίτιδας που μπορεί να δώσει παρόμοια κλινική εικόνα, αλλά είναι και εκείνη κάτι διαφορετικό. Συνεπώς, όχι, δεν είναι ανησυχητικό. Είναι μόνο τρομακτικό.

Τι να κάνετε;

  • Ξαπλώστε το παιδί στρίβοντας το κεφάλι του στο πλάι, ώστε να μην πνιγεί σε περίπτωση που κάνει εμετό.
  • Μην βάζετε δάχτυλο ή άλλα αντικείμενα στο στόμα του, διότι μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό. Δεν υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί τη γλώσσα του.
  • Βάλτε του κάποιο αντιπυρετικό υπόθετο, ώστε να ρίξετε τον πυρετό που προκάλεσε τον σπασμό.
  • Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο άμεσα και μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο ιδιαίτερα αν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο.

Οι πυρετικοί σπασμοί δεν αντιμετωπίζονται με κάποια θεραπεία. Θα σας δοθούν οδηγίες για την πιο ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Μπορεί να σας δοθεί και κάποιο ειδικό υπόθετο ή υπογλώσσιο φάρμακο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση επόμενου επεισοδίου.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο δεν υποκαθιστά τη γνωμάτευση του γιατρού που είναι απαραίτητη. Αποτελεί απλώς μια αρχική πληροφόρηση για το θέμα. Για την ιατρική αντιμετώπιση των παιδιατρικών προβλημάτων, να απευθύνεστε μόνο στον παιδίατρό σας.

Back to list