BIO BEBE

RSV: Aναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Γιατί είναι επικίνδυνος για το μωρό μου;

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, εξού και RSV) είναι η συχνότερη αιτία για τις βρογχιολίτιδες και τις πνευμονίες από τις οποίες μπορεί να νοσήσουν παιδιά μικρότερα του 1 έτους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ιό κοινού κρυολογήματος που όμως στα βρέφη, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των βρεφών έχουν νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και έως το 80% μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Συμπτώματα

Για τα μεγαλύτερα και υγιή παιδιά, είναι συνήθως ένα άσχημο κρυολόγημα. Τα αρχικά συμπτώματα άλλωστε είναι ίδια: βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος. Για τα μικρότερα παιδιά όμως, ο RSV μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, καθώς είναι πιο εύκολο να προκληθεί απόφραξη των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα, λόγω της αυξημένης παραγωγής βλέννης και του οιδήματος και το μωρό να βρεθεί στο νοσοκομείο με βρογχιολίτιδα ή/και πνευμονία. Θα το καταλάβετε αν δείτε τα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος, από την τρίτη μέρα και μετά, να γίνονται πιο έντονα, το μωρό να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να εμφανίζει αδυναμία να σιτιστεί.

Πώς μεταδίδεται;

Καταρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι ο RSV μεταδίδεται από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη, όπως και τα περισσότερα κυρολογήματα και αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, μέσω των σταγονιδίων στον αέρα. Ένα απλό φιλί, μία χειραψία ή ένα χάδι αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες σε επιφάνειες όπως τραπέζια, χέρια, ρούχα, κ.λπ.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε από τον συγκυτιακό ιό, όπως και από κάθε άλλο ιό, είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Σε περίπτωση κρυολογήματος, οι ενήλικες επιβάλλεται να αποφεύγουν να πλησιάζουν το μωρό δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί απλά ένα κρυολόγημα. Αν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα, εκτός από τα προηγούμενα, δεν πρέπει να έρχεται σε στενή επαφή με τα αδέλφια του τα οποία, αν πηγαίνουν στο σχολείο, είναι πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και να τον μεταφέρουν στο μωρό. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώνει ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τις ασθένειες αλλά και τη διασπορά μικροβίων. Τέτοιες δραστηριότητες είναι για παράδειγμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν από το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας, κ.ά. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων επίσης συστήνει να πλένετε τα χέρια σας (σαπούνισμα και πολύ καλό τρίψιμο) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία να τα ξεπλένετε και να τα στεγνώνετε επιμελώς.

  1. Εμβολιαστείτε

Προστατέψτε τα παιδιά σας και τα μωρά άνω των 6 μηνών με το αντιγριπικό εμβόλιο. Εμβολιάστε τα και εμβολιαστείτε και οι ίδιοι πάντοτε όμως με την καθοδήγηση/σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Στα πρόωρα μωρά που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις γίνεται το Synagis που ουσιαστικά είναι ενέσεις αντισωμάτων.

  1. Μπείτε σε καραντίνα

Κανείς δεν θέλει να ζει στην απομόνωση για μήνες, αλλά κατά τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, τα μωρά κάτω του 1 έτους με ανώριμο αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Το να έρθετε σε επαφή με κάποιον άρρωστο θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε εφιάλτη, εφόσον το μωρό σας κολλήσει τον ιό RSV. Άρα είναι προτιμότερο να «μπείτε σε καραντίνα» τη συγκεκριμένη περίοδο, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, για να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας.

  1. Κρατήστε το σπίτι σας χωρίς μικρόβια

Εάν δέχεστε επισκέψεις, ζητήστε τους να τηρήσουν κάποιους κανόνες που θα κρατήσουν τα μικρόβια έξω από το σπίτι σας:

  • Να βγάζουν τα παπούτσια τους
  • Να πλένουν τα χέρια τους
  • Να χρησιμοποιήσουν απολυμαντικό
  • Να σας ενημερώσουν εάν κάποιος οικείος τους ήταν άρρωστος την προηγούμενη εβδομάδα (αν κάποιος επισκέπτης σας ή κάποιος οικείος του ήταν άρρωστος την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήστε να αλλάξει η ημερομηνία της επίσκεψης. Αυτό που μοιάζει με αναστάτωση, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιές και ένα άρρωστο μωρό).
Back to list