BIO BEBE

Το πρώτο του μπανάκι

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο είναι γεμάτες στιγμές χαράς αλλά και…άγχους, ειδικά για τις νέες μαμάδες. Το μπάνιο του μωρού διεκδικεί τα πρωτεία σε αυτήν τη φροντίδα, αποτελώντας μια ωραία ευκαιρία για τους γονείς να έρθουν σε άμεση και παιχνιδιάρικη επαφή με το μωρό τους.

Στην αρχή αυτό γίνεται προσεκτικά και μάλλον με… άγχος, καθώς πρέπει να περιμένουμε το «πέσιμο» του ομφαλού. Όταν αυτό δεν έχει συμβεί, το μωρό πρέπει να πλένεται μόνο τοπικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ερεθισμού και μόλυνσης. Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τοπικά το μωράκι σας είναι να το πιάσετε μπρούμυτα και να το τοποθετήσετε κατά μήκος της παλάμης και του χεριού σας, πλένοντάς το με γρήγορες κινήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στη συνέχεια πλένετε με τον ίδιο τρόπο το κεφαλάκι του. Μάλιστα, για καλύτερο έλεγχο των κινήσεών σας, μπορείτε να πλένετε το μωρό στο νιπτήρα. Στην αρχή το μπανάκι καλό είναι να γίνεται με τη συνδρομή του μπαμπά ή άλλου προσώπου, στα χέρια του οποίου θα βρίσκεται απλωμένη μια απαλή μεγάλη βαμβακερή πετσέτα για να τυλιχτεί μετά το μωρό.

Πριν από το μπανάκι

Όταν πέσει το ομφαλικό κολόβωμα και ξεραθεί εντελώς η βάση στο σημείο, μπορείτε να βάλετε το νεογνό μέσα στο μπανάκι του. Χρειάζεστε μια μεγάλη λεκάνη ή μπανιέρα, καλά στερεωμένη στη δική σας. Χρειάζεστε επίσης αφρόλουτρο, κατάλληλο για την επιδερμίδα του μωρού, μια μεγάλη πετσέτα, σταθερή θερμοκρασία στο χώρο, χλιαρό νερό και… χρόνο και για τους δύο.

Και μπλουμ

Ο πρακτικός οδηγός του μπάνιου επιβάλλει πρώτα να οργανώνετε το χώρο. Φροντίστε λοιπόν να έχετε έτοιμα το αφρόλουτρο και την πετσέτα ώστε να μην μετακινείστε κρατώντας και το γυμνό μωράκι σας. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, γύρω στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου. Ελέγχετε τη θερμοκρασία, είτε με ειδικό θερμόμετρο είτε με το χέρι σας (είναι ιδανική όταν δεν νιώθετε κάψιμο ή κρύο, αλλά απολαμβάνετε την αίσθηση). Το νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά όταν το μωρό είναι μέχρι έξι μηνών. Στα μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει να φτάνει πάνω από τη μέση τους (όταν κάθονται). Το σφουγγάρι δεν ενδείκνυται για το μπάνιο του μωρού, διότι αποτελεί μια ιδανική εστία μικροβίων για το δέρμα του. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε ένα κομμάτι πετσέτα ή με τέτοιου τύπου γάντι. Ένα άλλο τρικ για ασφαλές κράτημα του μωρού είναι να βάζετε μια πετσέτα στον πυθμένα της μπανιέρας για να μη γλιστράει. Όταν έχετε κάνει την προετοιμασία, τότε βάζετε το μωρό στο νερό. Πρώτα πλένετε το κεφαλάκι του με κινήσεις προς τα πίσω ώστε να μην μπουν νερά ή σαπουνάδες στα ματάκια του. Μετά με απαλές κινήσεις πλένετε και ξεπλένετε το σώμα του. Να το βρέχετε τακτικά με νερό καθώς το κάνετε μπάνιο ώστε να μην κρυώνει. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερα από 2,5 εκατοστά νερού και σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Κάθε πόσο;

Το μωρό δεν λερώνεται τόσο πολύ ώστε να θέλει καθημερινό μπάνιο. Η τακτική του υγιεινή αφορά την ευαίσθητη περιοχή και το καθάρισμα από το περιεχόμενο της πάνας του που μπορεί να γίνεται έως και έξι φορές την ημέρα με νερό και ειδικό αφρόλουτρο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρκούν τρεις φορές την εβδομάδα εάν πλένετε την περιοχή της πάνας μετά από κάθε κένωση. Το καλοκαίρι φυσικά το μπάνιο δεν γίνεται μόνο για λόγους καθαριότητας αλλά και για να δροσιστεί το μωρό, οπότε το μπανάκι μπορεί να είναι καθημερινό ή και δύο φορές την ημέρα.

Χάδια που θρέφουν

H λέξη θρέψη για ένα νεογέννητο δεν περιορίζεται στην τροφή. Μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν πεινάει μόνο το στομάχι, αλλά κάθε κύτταρο, όλες οι αισθήσεις ενός νέου οργανισμού διψούν για ερεθίσματα. Το άγγιγμα και η κίνηση είναι πρωταρχικά για την ανάπτυξη του μωρού. Κι αφού η κίνηση δεν υπάρχει κατά τους πρώτους μήνες, όλη η έμφαση δίνεται στο άγγιγμα, και είναι αυτό που προετοιμάζει αργότερα την κίνηση μέσα από την ωρίμανση του νευρικού συστήματος, τον συντονισμό των κινήσεων, την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Οπότε το μπανάκι κάνει καλό! Μην το φοβάστε.

Back to list