BIO BEBE

Βόλτα με το μωρό: Τι να το ταΐσω;

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Ήρθε η ώρα να πάτε κάποια εκδρομή ή μια μεγαλύτερης διάρκειας βόλτα και θα πρέπει να ταΐσετε το μωρό σας έξω. Αν έχετε συνηθίσει να μεταφέρετε γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες, δεν θα σας δυσκολέψει πολύ η μεταφορά των στερεών. Αν όμως θηλάζατε – ή θηλάζετε ακόμη – ή/και δεν έχετε επιχειρήσει μακρινή βόλτα με όλα τα… σύνεργα, καιρός να μάθετε μερικά χρήσιμα πράγματα για τη μεταφορά και τη φύλαξη του φαγητού, αλλά και τη σωστή κατανάλωσή του σε εξωτερικούς χώρους. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι πρέπει να παίρνετε μαζί σας τα σκεύη του μωρού και ειδικά το βρεφικό κουταλάκι του (ίσως και ένα δεύτερο σε περίπτωση που πέσει κάτω) και να έχετε φροντίσει να είναι καλά πλυμένα.

 Τι μπορείτε να πάρετε μαζί και πώς

 Γάλα: Φυσικά αν θηλάζετε, είστε πολύ τυχερές διότι δεν χρειάζεται να πάρετε τίποτε μαζί σας. Πώς όμως μεταφέρεται η φόρμουλα και το φρέσκο γάλα; Όσον αφορά την πρώτη, υπολογίζετε τα ml που πίνει το μωρό και, αφού βράσετε την ανάλογη ποσότητα νερού, αφήνετε να χλιάνει και την τοποθετείτε σε θερμός. Μαζί σας παίρνετε τη συσκευασία μαζί με το δοσομετρητή και, φυσικά, το μπιμπερό. Στη βόλτα σας θα μεταφέρετε το ζεστό νερό στο μπιμπερό και θα διαλύσετε τη σκόνη όπως κάνετε και στο σπίτι. Για το φρέσκο γάλα έχετε δύο εναλλακτικές. Είτε το ζεσταίνετε από το σπίτι στην επιθυμητή θερμοκρασία και το μεταφέρετε σε θερμός. Είτε το διατηρείτε σε θερμοκρασία ψυγείου με παγοκύστες σε ειδικό ψυγειάκι (και το ζεσταίνετε στο μπρίκι, αν πάτε π.χ. σε φιλικό σπίτι), με την προϋπόθεση ότι δεν θα περάσουν περισσότερες από 2 ώρες.

Κρέμα σε σκόνη: Μπορείτε να την πάρετε μαζί σας, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μεταφοράς και προετοιμασίας του γάλακτος σε σκόνη.

Αλεσμένη τροφή: Ναι, με την προϋπόθεση ότι πολτοποιήσατε το φαγητό λίγο προτού φύγετε από το σπίτι και το φυλάξατε σε γυάλινο, μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο κατάλληλο για βρεφική τροφή. Φυλάξτε το δοχείο αυτό σε τσάντα-ψυγείο (χωρίς πάγο) και φροντίστε να καταναλωθεί μέσα σε 1 ώρα. Πετάξτε το φαγητό αν έμεινε εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα σε θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών Κελσίου. Δεν είναι σοφό να το δοκιμάσετε για να δείτε αν είναι ασφαλές, γιατί μπορεί να περιέχει μικρόβια, ακόμη κι αν έχει καλή γεύση.

Φρουτόκρεμα: Τα φρούτα, όπως το μήλο και το αχλάδι, αν κοπούν σε φρουτόκρεμα χάνουν σημαντικό κομμάτι των βιταμινών τους λόγω της οξείδωσης. Όσο μάλιστα περνάει η ώρα, μαυρίζουν περισσότερο, οπότε προτείνουμε να αλλάξετε το γεύμα με το απογευματινό ρυζάλευρο που φτιάχνεται εύκολα με νερό από το θερμός. Ή να πάρετε στη βόλτα σας μια ώριμη μπανάνα την οποία θα λιώσετε σε κάποιο πιάτο με το πιρούνι και θα ταΐσετε το μωρό, με την προϋπόθεση ότι έχει περάσει λίγος καιρός από την εισαγωγή στερεών, οπότε το μωρό μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα λιγότερο ρευστά υλικά. Μία άλλη εναλλακτική είναι η έτοιμη, συσκευασμένη φρουτόκρεμα. Μην ανησυχείτε, οι έτοιμες τροφές είναι πολύ καλά ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα της χώρας από την οποία προέρχονται. Αν δεν είστε σίγουρη ότι το παιδί σας θα το φάει ολόκληρο, τοποθετήστε σε ένα πιατάκι την ποσότητα που πιστεύετε ότι θα φάει, ώστε να φυλάξετε το υπόλοιπο. Αν ταΐζετε το παιδί από το δοχείο συσκευασίας δεν μπορείτε να το φυλάξετε, γιατί μικρόβια έχουν ήδη μεταφερθεί στο δοχείο από το στόμα του παιδιού.

Γιαούρτι: Σε τσάντα-ψυγείο με παγοκύστες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα περάσουν περισσότερες από 2 ώρες.

Τι να του επιτρέψετε να δοκιμάσει από το τραπέζι

Εφόσον το μωρό σας έχει λίγο εξοικειωθεί με τα αλεσμένα, μπορεί να τρώει και λιωμένη με το πιρούνι τροφή. Οι ψητές πατάτες, τα βραστά κολοκύθια, τα καρότα, το μπιφτέκι και το ψάρι (εφόσον έχει γίνει εισαγωγή του), είναι ιδανικές τροφές για να τις λιώσετε επιτόπου με το πιρούνι, εφόσον κάθεστε σε κάποιο εστιατόριο και να τις του προσφέρετε. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού όσον αφορά το είδος της τροφής που επιτρέπεται να φάει το παιδί και μην πειραματιστείτε με κάτι νέο όσο είστε έξω. Αν το μωρό εμφανίσει κάποια αλλεργική αντίδραση, εκτός του ότι θα τρομάξετε, δεν θα ξέρετε και αν αυτή οφείλεται στην τροφή ή στην κουζίνα του εστιατορίου. Αν το παιδί έχει μεγαλώσει λίγο και… απλώνει χέρι μόνο του, βεβαιωθείτε ότι οι τροφές στις οποίες έχει πρόσβαση δεν περιέχουν κάτι απαγορευτικό. Για παράδειγμα μια σαλάτα της οποίας το ντρέσινγκ έχει στη σύνθεσή του μέλι ή περιέχει καρύδια, δεν επιτρέπεται να καταναλωθεί από ένα μωρό μικρότερο του ενός έτους. Το άλλο που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα μπαχαρικά. Καθώς το πεπτικό σύστημα ενός μωρού μέχρι την ηλικία του 1 έτους δεν έχει ωριμάσει ικανοποιητικά, ώστε να δέχεται κάτι τόσο έντονο σαν τροφή, μπορεί να προκληθεί ακόμη και γαστρίτιδα. Τέλος, να θυμάστε ότι τα φαγητά στις ταβέρνες είναι πολύ αλατισμένα και το αλάτι μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά ενός μικρού μωρού. Επομένως είναι προτιμότερο για ένα μωρό να δοκιμάζει μια-δυο μπουκιές και όχι να τρέφεται εξολοκλήρου με το φαγητό μιας ταβέρνας.

Back to list