BIO BEBE

Ας αρχίσει ο βρεφονηπιακός σταθμός…

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Αν και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μέχρι τα 2,5 χρόνια, το καλύτερο μέρος παραμονής για ένα παιδί είναι το σπίτι του και η ατομική ενασχόληση μαζί του, υπάρχουν σίγουρα σοβαροί λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση επιλογής ενός βρεφικού σταθμού. Είτε είναι οικονομικοί, είτε προσωπικοί, να είστε σίγουρη πως η ηλικία του παιδιού σας είναι η κατάλληλη τελικά, αφού αυτή η συνθήκη ταιριάζει στο πρόγραμμα και στη ζωή της οικογένειάς σας.

Τι να προσέξετε

Όταν επισκεφθείτε τον βρεφονηπιακό σταθμό όπου προτίθεστε να στείλετε το παιδί σας, πρέπει να το κάνετε ώρες που λειτουργεί και να επισκεφθείτε όλους τους χώρους. Να δείτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις, να εκτιμήσετε την ασφάλεια και την καθαριότητα. Τα πρόσωπα του προσωπικού και τις εκφράσεις τους. Υπάρχει στοργή και αγάπη ή μήπως αδιαφορία; Υπάρχει ένταση στο χώρο ή ίσως βία και πώς αντιμετωπίζεται; Πρέπει επίσης να δείτε την αναλογία παιδιών/προσωπικού. Είναι διαφορετική ανά ηλικία παιδιού, γιατί είναι διαφορετικές και οι ανάγκες.

Ωστόσο, μια ιδανική αναλογία, όπως η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ορίζει, είναι: μέχρι 2 χρόνων, 3 παιδιά ανά 1 ενήλικα, ενώ στις ηλικίες 2-3 χρονών, 4 παιδιά ανά 1 ενήλικα. Αντίστοιχα και οι ομάδες των παιδιών ανά τάξη πρέπει να είναι πολύ μικρές στις μικρές ηλικίες και να μεγαλώνουν αργότερα. Έτσι, ενδείκνυται να είναι 6 παιδιά στην ομάδα μέχρι την ηλικία των 2 χρονών.

Πιο συγκεκριμένα, ελέγξτε εάν:

_ ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού είναι μακριά από τις τουαλέτες

_ ο χώρος αλλαγής των μωρών, οι τουαλέτες και οι νιπτήρες είναι καθαροί

_ τα μωρά επιβλέπονται στον ύπνο

_ ο χώρος αερίζεται επαρκώς

_ οι εργαζόμενοι έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα. Είναι πολύ σημαντικό οι φροντιστές να ξέρουν από βρέφη και όχι γενικά από παιδιά

_ ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση αρρώστιας ή ατυχήματος και ποιες προφυλάξεις παίρνουν σε περίπτωση μετάδοσης μιας παιδικής αρρώστιας

_ ο σταθμός διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά λειτουργίας

Τέλος, μην διστάσετε να επισκεφτείτε ξανά και ξανά τον χώρο και να θέσετε πάλι τις ερωτήσεις σας, μέχρι να είστε πλήρως ικανοποιημένες με τις απαντήσεις και τα στοιχεία που συλλέξατε.

Προσαρμογή μητέρας (κυρίως) και μωρού

Σίγουρα και δικαίως σας πνίγει η αγωνία για το πώς μια άγνωστη θα φροντίσει το δικό σας μοναδικό παιδί. Το πρώτο βήμα όμως για την ομαλή ένταξη του μωρού στη νέα του ζωή είναι να την εμπιστευθείτε. Τα μωρά διαισθάνονται την ανασφάλεια της μαμάς τους και ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα ακόμη και με τη διατροφή τους, αν διαταραχτεί το κλίμα της ασφάλειας που νιώθουν.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα είναι να γίνει σταδιακά ο αποχωρισμός από τη μητέρα. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό μωρό, είναι καλό να μην το αφήσετε απευθείας 7-8 ώρες σε έναν ξένο χώρο με ένα άγνωστο πρόσωπο που πιθανότατα δεν θα του είναι αφοσιωμένο, αφού θα έχει να προσέχει και άλλα μωράκια.

Η προσαρμογή θέλει χρόνο, επιμονή, υπομονή και σταθερότητα, ακόμη και για τα βρέφη, μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις η προσαρμογή αφορά περισσότερο ίσως τις μαμάδες. Μην αγχωθείτε και μην νιώθετε ενοχές. Σκεφτείτε πόσες άλλες προσαρμογές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας στη ζωή τους (δημοτικό σχολείο, αλλαγή σπιτιού, απώλεια αγαπημένων προσώπων, γυμνάσιο, πανεπιστήμιο σε άλλη πόλη ή χώρα κ.ά.). Από κάπου πρέπει να αρχίσουν…

Όσο λοιπόν κι αν σας φαίνεται αστείο, μιλήστε στο μωρό σας με ήρεμη και σταθερή φωνή και πάντα κοιτάζοντάς το στα μάτια για την απόφασή σας να πάει στον βρεφικό σταθμό. Πείτε του ότι καταλαβαίνετε πως αυτή θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη ζωή του, αλλά πως είστε σίγουρες ότι θα τα καταφέρει και θα περνάει καλά. Εξηγήστε του πώς θα περνάει τις ημέρες του στον σταθμό, πόσο χρόνο θα βρίσκεται εκεί και ποιος θα το φροντίζει. Πείτε του πού θα είστε εσείς, όταν εκείνο βρίσκεται στον σταθμό και διαβεβαιώστε το πως πάντα θα γυρνάει στο σπίτι και εσείς θα είστε εκεί να το περιμένετε με ανοιχτή την αγκαλιά σας.

Η καθησυχαστική φωνή της μαμάς και οι ειλικρινείς εξηγήσεις της πάντα καθησυχάζουν τα παιδιά, είτε αυτά βρίσκονται απέναντί μας είτε… μέσα μας.

Back to list