BIO MAMA

Ασφάλεια τροφίμων για νέες μαμάδες

Ο ασφαλής χειρισμός και η σχολαστική προετοιμασία των τροφίμων είναι κινήσεις πολύ σημαντικές για την υγεία όλης της οικογένειας, που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν στο σπίτι υπάρχει ένα βρέφος, που δεν έχει αναπτύξει ακόμη επαρκώς το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Έτσι, η νέα μητέρα αλλά και όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά στο βρέφος πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία της τροφής που πρόκειται να καταναλωθεί από το μωρό.

Τι πρέπει να κάνετε;

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ασχοληθείτε με την προετοιμασία του φαγητού του μωρού. Μπορεί αυτή η συμβουλή να μοιάζει απλή, δεν είναι όμως αυτονόητη. Μελέτη του Πανεπιστημίου Penn State των ΗΠΑ, έδειξε ότι το 41% των μητέρων με βρέφος μικρότερο των 4 μηνών, δεν έπλεναν τα χέρια τους μετά τη φροντίδα των κατοικιδίων και ότι το 32% παρέλειπαν το πλύσιμο των χεριών τους μετά την αλλαγή πάνας.

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το πλύσιμο των χεριών είναι η πιο σημαντική ενέργεια που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποφύγουν την προσβολή των παιδιών τους από τροφιμογενή νοσήματα».

Στα χέρια μιας μητέρας μπορεί να κατοικούν μικρόβια από την αλλαγή της πάνας του μωρού, μικρόβια από τον χειρισμό του ωμού κρέατος ή των πουλερικών, των θαλασσινών ή των αυγών, με τα οποία ήλθε σε επαφή κατά την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν μικρόβια από τα κατοικίδια του σπιτιού ή από την ενασχόληση με τον κήπο.

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, μην παραλείποντας το πλύσιμο ανάμεσα στα δάχτυλα, απομακρύνει τα επικίνδυνα βακτήρια και αποτρέπει τα τροφιμογενή νοσήματα. Εξίσου σημαντικό είναι και το στέγνωμα των χεριών με μία στεγνή και καθαρή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας.

* Φροντίστε να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή στην προετοιμασία και τον καθαρισμό των μπιμπερό, πριν τα γεμίσετε με γάλα.

* Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία της φόρμουλας και στις συσκευασίες των έτοιμων τροφών.

* Στα βαζάκια με έτοιμο φαγητό, να προσέχετε να είναι κλειστά και όταν ανοίγει η συσκευασία να κάνουν το χαρακτηριστικό “ποπ”.

* Να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και οικολογικό ή αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό για το πλύσιμο όλων των εργαλείων που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του φαγητού του μωρού (μπλέντερ, ανοιχτήρια, μαχαίρια κ.ο.κ.)

* Να πετάτε το γάλα που έχει μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περισσότερες από δύο ώρες. Πολλά επικίνδυνα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτατα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

* Να αποθηκεύετε τα ωμά κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας, αμέσως μετά την αγορά τους.

* Να διατηρείτε τα κρεατικά στο ψυγείο στο χαμηλότερο ράφι, ώστε να αποφύγετε να “τρέξουν” πάνω σε άλλα τρόφιμα.

* Να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε για το φαγητό του παιδιού σας, με πράσινο σαπούνι. Μην παραλείπετε το πλύσιμο, ακόμη κι αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσετε ή είναι βιολογικά.

* Να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής και εργαλεία για τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα πουλερικά σας.

* Να φοράτε πλαστικά γάντια όταν χειρίζεστε το κρέας.

* Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας αν μετά το κρέας, τα πουλερικά ή τα αυγά πρέπει να αγγίξετε κάποια άλλη τροφή.

* Να κρατάτε τα κατοικίδιά σας μακριά από τις επιφάνειες όπου προετοιμάζετε το φαγητό του μωρού.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε;

* Μην ετοιμάζετε περισσότερο ξένο γάλα από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Το ξένο γάλα μπορεί να επιμολυνθεί κατά την προετοιμασία του κι αν δεν ψυχθεί σωστά, τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του μωρού.

* Μην ψύχετε το γάλα που περίσσεψε από το τάισμα του παιδιού. Επικίνδυνα βακτήρια από το στόμα του παιδιού μπορούν να εισέλθουν στο μπιμπερό. Επίσης, το ξαναζέσταμα του γάλακτος θα καταστρέψει πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

* Μην ψύχετε το βαζάκι με την έτοιμη τροφή, αν έχετε ταΐσει το παιδί μέσα από αυτό. Το σάλιο στο κουτάλι μπορεί να επιμολύνει το υπόλοιπο της τροφής. Αν ξέρετε ότι το παιδί δεν θα καταναλώσει όλη την ποσότητα, μπορείτε να μεταφέρετε όση χρειάζεστε σε ένα πιατάκι, φυλάσσοντας ό,τι περίσσεψε στο ψυγείο.

* Μην χρησιμοποιείτε μέλι για να πείσετε το παιδί σας να πιει νερό από το μπιμπερό. Απαγορεύεται αυστηρά να δώσετε μέλι σε παιδί μικρότερο του ενός έτους. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

* Mην δίνετε ποτέ στο παιδί απαστερίωτο γάλα και χυμούς. Το απαστερίωτο γάλα και οι απαστερίωτοι χυμοί μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια. Αποφύγετε τους φρέσκους, μη τυποποιημένους χυμούς που πωλούνται με το ποτήρι, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα υγιεινών τροφών και στα juice bars, καθώς τις περισσότερες φορές δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να απαλλαχτούν από τα επικίνδυνα βακτήρια. Εκτός από τα παιδιά και τα βρέφη, τα προϊόντα αυτά είναι επίσης επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

* Μην ζεσταίνετε το γάλα ή το φαγητό του μωρού στον φούρνο μικροκυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το γάλα ανομοιόμορφα, δημιουργώντας “θερμά σημεία” που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο στόμα και στον λαιμό του μωρού.

* Μην αφήνετε το γάλα ή το φαγητό του παιδιού σας σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.

* Μην δίνετε ποτέ σε ένα μωρό ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, αυγά, θαλασσινά ή ψάρια. Τα κρέατα θα πρέπει να ψηθούν μέχρι η εσωτερική τους θερμοκρασία να φτάσει τουλάχιστον τους 71° Κελσίου. Η αντίστοιχη θερμοκρασία για τα πουλερικά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 77° Κελσίου. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

* Μην αποθηκεύετε το μαγειρεμένο φαγητό του μωρού στο ψυγείο για περισσότερες από 24 ώρες (αν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, ψάρι ή αυγά) ή για περισσότερες από 48 ώρες (αν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά). Tο ίδιο ισχύει και για τα βαζάκια με έτοιμη τροφή. Καλό θα είναι να ελέγξετε και τι προβλέπει η ίδια η εταιρεία στη συσκευασία για τη συντήρηση του προϊόντος.

Ασφαλής αποθήκευση των βρεφικών τροφών

Υγρά

Στο ψυγείο

Στην κατάψυξη

Αντλημένο μητρικό γάλα

3 – 5 ημέρες (στο βάθος του ψυγείου και όχι στην πόρτα)

3 – 6 μήνες (σημειώστε την ημερομηνία άντλησης στο σακουλάκι ή στο μπουκαλάκι)

Ξένο γάλα

1 ημέρα

Δεν συστήνεται η κατάψυξή του

Πλήρες γάλα

5 ημέρες

3 μήνες

Αραιωμένο γάλα εβαπορέ

3 – 5 ημέρες

Δεν συστήνεται η κατάψυξή του

Στερεές τροφές

Στο ψυγείο

Στην κατάψυξη

Αλεσμένα φρούτα και λαχανικά

2 ημέρες

6 – 8 μήνες

Κρέας και αυγά

1 ημέρα

1 – 2 μήνες

Συνδυασμοί κρέατος –λαχανικών

1 – 2 ημέρες

1 – 2 μήνες

Βρεφικές τροφές που παρασκευάζετε μόνοι σας στο σπίτι

1 – 2 ημέρες

3 – 4 μήνες

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία. Επειδή ωστόσο λάθη συμβαίνουν, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας, αν το μωρό σας εκδηλώσει κάτι από τα παρακάτω:

* Διάρροια

* Παρατεταμένο υψηλό πυρετό

* Συνεχείς εμετούς

Back to list