BIO MAMA

Προλάβετε την έλλειψη σιδήρου στο παιδί

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.

Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο, οι ιστοί και τα όργανά του δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Έτσι, η σιδηροπενία, ακόμη και όταν είναι ήπια και δεν προκαλεί αναιμία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού και ειδικότερα τις ικανότητες της συγκέντρωσης της προσοχής, της εγρήγορσης και της μάθησης.

Eπίσης, η έλλειψη σιδήρου και η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να έχει επίδραση στο δέρμα, να οδηγήσει σε ανορεξία ή δυσφαγία, να επηρεάσει την απορρόφηση του λίπους και της βιταμίνης Α, ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή να έχει επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στη γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών και των βρεφών.

Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα παιδιά που θηλάζουν λαμβάνουν σίδηρο μέσω του μητρικού γάλακτος. Παρόλο που η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε σίδηρο δεν είναι μεγάλη, η βιοδιαθεσιμότητά του είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ο σίδηρος του μητρικού γάλατος απορροφάται τρεις φορές καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή σιδήρου. Αν ωστόσο, η μητέρα πάσχει από αναιμία ή έλλειψη σιδήρου, τότε το βρέφος θα πρέπει να εξεταστεί για τυχόν έλλειψη.

Τα βρέφη συνήθως γεννιούνται με αποθέματα σε σίδηρο που επαρκούν για τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους. Από τους 4 μήνες και ώσπου να εισαχθούν στη διατροφή του παιδιού τροφές πλούσιες σε σίδηρο, το βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει από το στόμα 1mg σιδήρου ανά κιλό βάρους, γιατί τα αποθέματα σιδήρου που είχε κατά τη γέννηση έχουν εξαντληθεί, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής του εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο είναι ακόμη μεγαλύτερη στα μωρά 6-12 μηνών, φτάνοντας στα 10-11 mg/ημέρα.

Μετά το πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού και καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι ανάγκες σε σίδηρο είναι μικρότερες απ’ ότι στη βρεφική ηλικία (στις ηλικίες 1-3 ετών, το παιδί χρειάζεται 7 mg σιδήρου ημερησίως)- εξακολουθούν όμως να παραμένουν υψηλές.

Aπό τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να λαμβάνει στερεές τροφές, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιλογή τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το εμπλουτισμένο γάλα ανάπτυξης, τα πράσινα λαχανικά σκούρου χρώματος (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο), τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, ο αρακάς, τα όσπρια (φακές και ρεβύθια), το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, αρνί και συκώτι), το κοτόπουλο, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας και οι ξηροί καρποί. Ο σίδηρος που απορροφάται και χρησιμοποιείται καλύτερα από τον οργανισμό, είναι αυτός που βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Επιπλέον, καλό είναι η λήψη ων πλούσιων σε σίδηρο τροφών να συνοδεύεται από τη λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C (όπως π.χ. πορτοκάλι, αρακά, πράσινα λαχανικά), η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 20-30%. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο- καθώς το τελευταίο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η νηπιακή ηλικία (2-4 έτη), αν και δεν αποτελεί φάση ταχείας αύξησης, απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας είναι αυξημένες. Το κυριότερο αίτιο για αυτό, είναι η μεγάλη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Πολλά νήπια πίνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος και δεν προτιμούν τις πλούσιες σε σίδηρο τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας πάσχει από αναιμία –τα συνηθέστερα συμπώματά της είναι ωχρότητα, κόπωση, αδυναμία, ευερεθιστότητα και λαχάνιασμα- καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου έγκειται στην υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε σίδηρο και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, στη λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου. Η θεραπεία με σίδηρο θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου, διότι η λήψη μεγαλύτερης δόσης σιδήρου μπορεί να έχει τοξική δράση στον οργανισμό.

Back to list