BIO MAMA

Ανώδυνος Τοκετός. Όντως μαθαίνεται;

Μοιάζει οξύμωρο και όντως ίσως είναι, καθώς η διαδικασία έλευσης του μωρού μας δεν μπορεί να είναι εντελώς ανώδυνη. Αυτό όμως που φοβίζει τις υποψήφιες μανούλες δεν είναι ο πόνος, αλλά το άγνωστο που βρίσκεται εκεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε το άγχος;

Βασικά να σκεφτούμε ότι όπως, τόσες και τόσες γυναίκες πριν από εμάς, έτσι και εμείς θα τα καταφέρουμε. Μια πιο… πρακτική οδός όμως είναι τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και οι ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε τον έλεγχο του σώματός μας την κρίσιμη στιγμή. Η ενεργοποίηση των μητρικών ενστίκτων δεν είναι αυτονόητη. Χρειάζεται προετοιμασία. Μαθήματα ανώδυνου τοκετού μπορεί να μας κάνει η μαία μας. Μάλιστα, σε κάποια δημόσια μαιευτήρια προσφέρονται δωρεάν στις γυναίκες που θα γεννήσουν σε αυτά.

Μέσω των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού θα έρθουμε πιο κοντά με τη διαδικασία της γέννας και θα διδαχτούμε τρόπους για να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Οι γνώσεις που αποκτούνται βοηθούν και στην πιο ομαλή εξέλιξη της κύησης, καθώς περιλαμβάνουν πληροφορίες για τη διατροφή, τις αλλαγές του σώματος και της ψυχολογίας της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι του τοκετού, η μαία διδάσκει στους υποψήφιους γονείς την αναγνώριση συμπτωμάτων έναρξης τοκετού, τις αναπνοές, τη μέθοδο της χαλάρωσης, καθώς και τον έλεγχο της εξώθησης.

Μεγάλη αξία έχουν οι συναντήσεις με τη μαία και για την περίοδο της λοχείας. Η μαία ενημερώνει για τον μηχανισμό παραγωγής γάλακτος, επισημαίνει την αξία του θηλασμού και παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις που θα βοηθήσουν τη νέα μαμά να θηλάσει και να περιποιηθεί το μωράκι της.

Τα αποτελέσματα της προετοιμασίας είναι εξαιρετικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που προετοιμάστηκαν για τον τοκετό τους έχουν χαμηλά ποσοστά καισαρικής τομής, λειτουργούν καλύτερα σε επίπεδο ζευγαριού και δομούν καλύτερη σχέση με το νεογέννητο μωρό τους.

Επισκληρίδιος

Την ώρα που οι πόνοι του τοκετού θα κάνουν την εμφάνισή τους χρειάζεται ανοχή, αντοχή και εφόσον το επιθυμούμε μια πολύτιμη χείρα βοηθείας και τα άλλα μέσα που –ευτυχώς- έχει στη διάθεσή της η ιατρική!

Η επισκληρίδιος είναι μια μορφή τοπικής νάρκωσης που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στον τοκετό και να διατηρούμε πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω μας. Γίνεται από ειδικό αναισθησιολόγο, η διαδικασία χορήγησης παίρνει γύρω στα 10 με 20 λεπτά, διαρκεί για περίπου 1,5- 2,5 ώρες και τα αποτελέσματα της γίνονται αισθητά αμέσως.

Επισκληρίδιος, η… αμφιλεγόμενη

Η επισκληρίδειος έχει κατηγορηθεί για παρενέργειες, έχει αποθεωθεί, έχει αντιμετωπιστεί με δισταγμό, με φόβο, με ανησυχία, αλλά και με απόλυτο ενθουσιασμό!

Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από μια επισκληρίδιο νάρκωση είναι οι εξής:

  • Ίλιγγοι, ζαλάδα, κρυάδες
  • Πονοκέφαλος μετά την αναισθησία
  • Επιβράδυνση της διαδικασίας του τοκετού

Τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου νάρκωσης:

  • Πλήρης ανακούφιση από τους πόνους
  • Πλήρης επαφή με το περιβάλλον, που σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το μαιευτήρα και τη μαία μας
  • Πτώση αρτηριακής πίεσης (οπότε είναι η ιδανική λύση για όσες έχουν υψηλή πίεση)

Προτού γίνει η εφαρμογή της επισκληριδίου από τον αναισθησιολόγο, ελέγχονται οι παράγοντες πήξεως του αίματος της επιτόκου, καθώς επίσης και η ανατομία της στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που θα τοποθετηθεί ο καθετήρας. Φυσικά, η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα επιλέγει να φέρει στον κόσμο το παιδί της, εξαρτάται πάντα από εκείνη και τον γιατρό της.

Back to list