BIO MAMA

Ανταγωνισμός από… κούνια

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Γιατί οι γυναίκες όταν γίνονται μαμάδες επιδίδονται σε ένα παιχνίδι άκρατου ανταγωνισμού και πώς να αποφύγετε το λεγόμενο «mompetition»;

Σε κοιτάει με ύφος ανωτερότητας – αν μπορούσε να σηκώσει το ένα της φρύδι θα το έκανε – και με ξεκάθαρα μαμαδίστικο τόνο, σου υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς τα όσα πράττεις λάθος με το ίδιο σου το αίμα. Εκείνη ξέρει πάντα καλύτερα. Γέννησε χωρίς επισκληρίδιο, θηλάζει (με κεφαλαία γράμματα), ενώ το παιδί της κοντεύει να βγάλει τραπεζίτες και το περιφέρει μαζί της παντού γιατί είναι «κοινωνικό» και «δραστήριο». Εκείνης το παιδί είναι πάντα πιο μπροστά. Γελάει από τον πρώτο μήνα, μιλάει από τον τέταρτο, τρώει τα πάντα, κοιμάται σαν πουλάκι, μπουσουλάει από τον έκτο και διάφορα άλλα που – εννοείται – ότι εσύ δεν μπορείς να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι. Ύστερα είναι και ο τρόπος της: ξέρει πώς να το ταΐζει (αφού πρώτα έχει μαγειρέψει ΜΟΝΟ στον ατμό), του τραγουδάει, αν εσύ απλώς του βάζεις το κουτάλι στο στόμα, ή ακολουθεί αυστηρώς το «όταν τρώμε δεν μιλάμε», αν εσύ του λες παραμύθια. Το κοιμίζει στην αγκαλιά της, αν εσύ το βάζεις στην κούνια ή «α, πα, πα, ως πότε θα το νανουρίζεις; Ο δικός μου πήγε από νωρίς στο κρεβάτι του», αν η δικιά σου κλαίει και θέλει αγκαλιά. Ο κανόνας με την ανταγωνιστική μαμά είναι απλός: κάνει ό,τι δεν κάνεις. Το ίδιο και το παιδί της. Κάνει ό,τι δεν κάνει το δικό σου. Η ανταγωνιστική μαμά είναι αστείρευτη. Το νέο σύνδρομο που έχει καταλάβει τις μαμάδες παγκοσμίως να αποδείξουν ότι κατέχουν το θέμα της μητρότητας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον λέγεται Mompetition και προέρχεται από τις λέξεις mom (=μαμά) και competition (ανταγωνισμός).

Τα βασικά σημεία του ανταγωνισμού των μαμάδων

Θηλασμός: Από τις πρώτες ερωτήσεις που θα δεχτείς. Εάν θήλασες και πόσο. Συνήθως αν τολμήσεις να πεις πως δεν θήλασες, θα έχεις πρόβλημα.

Περπάτημα: Όλα τα παιδιά περπατάνε, μην ανησυχείς. Το καθένα έχει τους δικούς του ρυθμούς! Ένας άλλος τρόπος για να σου πουν ότι άργησε.

Ομιλία: Το ίδιο με το περπάτημα, έτσι και με την ομιλία. Μάλλον οι μαμάδες πιστεύουν ότι η ομιλία του παιδιού τους είναι δικό τους επίτευγμα…

Τουαλέτα: Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι ένα προσωπικό στοίχημα που βάζει κάθε μητέρα με τον εαυτό της. Αλλά στον κόσμο του mompetition η προσπάθεια αποκρύπτεται. Όχι δεν προσπάθησε καθόλου. Όλα ήταν τόσο εύκολα.

Φαγητό: Τρώει το παιδί σου το “κατηγορείς” για λαιμαργία, δεν τρώει τρελαίνεσαι στην υπερπροσπάθεια. Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις πάντα κάτι σου φταίει.

Ύπνος: Κοιμάται ή δεν κοιμάται; Co-sleeping ή στο κρεβάτι του; Να εύχεσαι να μην σου τύχει εκπρόσωπος της αντίθετης πρακτικής από αυτήν που ακολουθείς εσύ.

Γιατί;

Η Στέισι Κάιζερ, ψυχοθεραπεύτρια, ειδική σύμβουλος της εφημερίδας «USA Today» και συγγραφέας του βιβλίου «How to Be o Grown-Up» ισχυρίζεται πως ο μητρικός ανταγωνισμός μπορεί να οφείλεται στην υπερηφάνεια που νιώθουν οι γονείς για τα παιδιά τους, την οποία δεν μπορούν να κρύψουν, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τις δικές τους ανασφάλειες. Οι συνέπειές του μπορεί να είναι καταστροφικές, διότι γεμίζουν με τύψεις τους γονείς οι οποίοι στη συνέχεια κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν συγκρίσιμα με τα άλλα, πράγμα που αποτελεί μεγάλο λάθος στην ανατροφή τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε το mompetition

  • Αναζητήστε στη δική σας συμπεριφορά σημάδια ανταγωνιστικότητας και περιορίστε τα.
  • Θυμηθείτε πως όσα κι αν κάνετε για το παιδί σας, δεν μπορείτε να του καθορίσετε τη ζωή και να του χαράξετε μια επιτυχημένη πορεία. Εκείνο θα επιλέξει πώς θα ζήσει.
  • Τα παιδιά έχουν πράγματι τους δικούς τους χρόνους εξέλιξης. Σε όλα τα θέματα.
  • Ξεχάστε την τελειοθηρία και επικεντρωθείτε στις ευτυχισμένες απλές στιγμές.
  • Εκτιμήστε αυτά που έχετε και αρχίστε να τα χαίρεστε.
Back to list