BIO MAMA

Νταντά ή γιαγιά;

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Αντιμετωπίστε το δίλημμα με ψυχραιμία και – κυρίως – με διπλωματία, έχοντας κατά νου ότι τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα – πολύ γρήγορα – και μεταμορφώνονται σε παιδιά ώσπου… να πας και να έρθεις από το γραφείο.

Προτού διαβάσετε αυτό το κείμενο, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν αφορά οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά και δεν μπορούν να διαθέσουν καθόλου χρήματα για baby sitter. Αφορά εκείνες που μπορούν, αλλά κι εκείνες που μπορούν να διαθέσουν λίγα χρήματα.

Όταν το δίλημμα χτύπησε και τη δική μου πόρτα, ήμουν ξεκάθαρα υπέρ της γιαγιάς. Αλλιώς προσέχεις ένα δικό σου πλάσμα – ειδικά όταν σε ηλικία 5 μηνών η μαμά του πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά – άλλη αγάπη και φροντίδα παίρνει από τη γιαγιά του, αλλιώς μπορείς να την εμπιστευτείς κι εσύ με τη σειρά σου, δεν είναι άγνωστη, θα προσέξει τι θα του μαγειρέψει, θα μπαινοβγαίνει άνετα στο σπίτι σας, θα παίρνει το παιδί και στο δικό της, βόλτες, αγάπη, γέλια και χαρές, σωστά; Και ναι και όχι. Ναι επειδή όντως όλα αυτά ισχύουν, όχι επειδή το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο για τα δικά σου νεύρα και κατ’ επέκταση για την οικογενειακή γαλήνη.

Και για να μην πάρουμε από τα μούτρα τις γιαγιάδες, που – είμαι σίγουρη – πως δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και όντως προσφέρουν με πολλή αγάπη, θα αναφερθώ στα υπέρ της νταντάς και όχι στα κατά της γιαγιάς. Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει μία νταντά που δεν μπορεί η γιαγιά;

Να κάνει τα πράγματα όπως της τα ζητάει η μαμά. Ακριβώς έτσι, χωρίς σχόλια, χωρίς τη δική της γνώμη, χωρίς μερικές παρεκτροπές από το πρόγραμμα, χωρίς να αμελεί όσα υπαγορεύουν οι γονείς αλλά και ο γιατρός, χωρίς έναν σκασμό γλυκά, χωρίς να αφήνει το παιδί να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Η νταντά θα δώσει τα γεύματα όπως πρέπει, θα βάλει ορό στη μύτη – θα βρει τον τρόπο έστω κι αν το πιτσιρίκι τη ζορίζει – δεν θα το ντύνει σαν κρεμμύδι στην παιδική χαρά και δεν θα διαπραγματεύεται με τις ώρες αν θα φάει το μωρό μπισκότο, αν θα κοιμάται χωρίς φανέλα στους 40 βαθμούς, αν θα πάρει αντιπυρετικό ή γιατί δεν πρέπει να του φέρνει το γιογιό στο σαλόνι μέχρι τα 5 του…. Αυτή η διαπραγμάτευση των πάντων με τη γιαγιά είναι ικανή να σε διαλύσει – πιστέψτε με.

Επιπλέον η νταντά έχει περισσότερες αντοχές και διάθεση για παιχνίδι. Οι βόλτες έξω θα γίνονται καθημερινά και όχι όποτε έχει διάθεση ή δεν έχει δουλειές. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα ξέρει πώς να το απασχολήσει δημιουργικά, ακόμη και με κλειστή την τηλεόραση. Αν μάλιστα έχει και εμπειρία από άλλα παιδιά, θα γνωρίζει τι λειτουργεί στη διαπαιδαγώγησή του και δεν θα προσφέρει τα πάντα έτοιμα για να μην το κακοκαρδίσει, με αποτέλεσμα να το κακομαθαίνει. Στόχος της δεν είναι το διαρκές χαμόγελο του παιδιού, αλλά το να κρατήσει τη δουλειά της. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να μπορέσει κανείς να βρει μια καλή νταντά. Και ξέρετε ποιος είναι ένας τρόπος για να την τσεκάρετε; Η γιαγιά!

Ερχόμενη μερικές ώρες στο σπίτι η γιαγιά θα νιώθει πως προσφέρει (αν φυσικά το επιθυμεί), θα ελέγχει τη νταντά, χωρίς να κουράζεται έχοντας επάνω της όλη τη φροντίδα του παιδιού και ταυτόχρονα δεν θα χάνει επαφή με το εγγόνι της. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τον πρώτο καιρό ώσπου να συνηθίσει η νταντά (και κυρίως η μαμά), αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα, συνδυαστικά, εφόσον τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν μία full time baby sitter.

Με άλλα λόγια, λίγες ώρες γιαγιά και τις περισσότερες νταντά. Το καλό στη χώρα μας είναι ότι οι νταντάδες δεν κοστίζουν – προς το παρόν – μια περιουσία. Πολλές φορές μάλιστα, κοστίζουν το ίδιο με έναν ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό και προσέχουν μόνο ένα παιδί: το δικό σας!

Back to list