BIO MAMA

Καριέρα – μητρότητα, σημειώσατε τύψεις

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Αν έγινες πρόσφατα μαμά, σίγουρα σε απασχόλησε με κάποιον τρόπο το θέμα της δουλειάς. Ενδεχομένως να σε απασχολούσε και προτού αποκτήσεις παιδί, όταν σκεφτόσουν τις επιλογές και τις επιθυμίες σου. Ίσως να μην είχες την «πολυτέλεια» να σε απασχολήσει, να μην το παραδέχτηκες ποτέ στους άλλους, όμως μέσα σου το σκέφτηκες έστω και μισή ώρα. Και το έκανες δικαίως. Από τη μία, επειδή οι εργασιακές συνθήκες για μια μαμά δεν είναι ό,τι καλύτερο (έλλειψη ευέλικτων μορφών εργασίας, μη δυνατότητα να δουλεύεις από το σπίτι, ανεπαρκής άδεια, έλλειψη παιδικών σταθμών κ.λπ.), από την άλλη, επειδή βρίσκεσαι απέναντι στον απόλυτα παράλογο κοινωνικό περίγυρο: που επιτάσσει η μάνα να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της – γιατί τι μάνα είναι αυτή; – ενώ ταυτόχρονα θεωρεί αποτυχημένη επαγγελματικά – ενδεχομένως και κοινωνικά – τη γυναίκα που δεν εργάζεται.

 

Υπάρχει δίλημμα;

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες απαντάμε σε αυτό το ψευτοδίλημμα προσπαθώντας να τα κάνουμε όλα, προσπαθώντας να είμαστε καλές σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα περιποιημένες και γλυκομίλητες (μην μας πουν και υστερικές) σα να πρόκειται να κερδίσουμε κάποιο βραβείο, τη στιγμή που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας ένα mission impossible. Τις περισσότερες φορές κρύβεται κάπου μέσα μας μια βαθιά ευχαρίστηση για όσα (νομίζουμε ότι) καταφέρνουμε – ακόμη καλύτερα χωρίς καμία βοήθεια -, που εναλλάσσεται με μια σαδομαζοχιστική δόση ανταγωνισμού. Αν βρίσκομαι 9 ώρες στη δουλειά, μεγαλώνω δύο παιδιά, έχω σπίτι καθαρό, μαγειρεύω φανταστικά, βγαίνω έξω τα Σαββατοκύριακα, κάνω γυμναστική και έχω μαλλί και νύχι στην πένα, είμαι σαφώς καλύτερη από την τάδε φίλη, τη δείνα συγγενή… τη μάνα μου. Τις περισσότερες φορές επίσης, κάνουμε όσα κάνουμε με απίστευτες ενοχές. Ότι παραμελούμε τα παιδιά μας. Ότι παραμελούμε τη σχέση μας. Ότι παραμελούμε την εμφάνισή μας. Το ίδιο και όταν είμαστε full time μαμάδες. Πάλι με ενοχές. Με τη διαρκή ανάγκη να απολογηθούμε, να εξηγήσουμε γιατί δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε γυμναστική ή να ψάξουμε για δουλειά για παράδειγμα.

Τα προσόντα της εργαζόμενης μαμάς

Τις περισσότερες φορές καριέρα και μητρότητα συνδυάζονται επιτυχώς. Γιατί πίσω από αυτόν τον συνδυασμό βρίσκεται μια γυναίκα που έχει από μικρή εκπαιδευτεί να είναι καλή σε όλα και τώρα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πράγματι ο άνθρωπος-χταπόδι που της ανατέθηκε να γίνει. Επειδή η μητρότητα μάς μαθαίνει επιπλέον να ιεραρχούμε προτεραιότητες, να βάζουμε συναίσθημα ή ψυχρή λογική όπου απαιτείται, να μην χάνουμε χρόνο όπου δεν χρειάζεται και να μπορούμε να συντονίσουμε έναν στόλο από ανθρώπους (γιαγιάδες, νταντάδες, μπαμπάδες, γιατρούς, ντελιβεράδες, βοηθούς καθαριότητας, προϊστάμενους, πελάτες και υφιστάμενους) με μοναδική δεξιοτεχνία σα να ήμασταν μαέστροι σε ορχήστρα παράταιρων μουσικών οργάνων. Και όλα αυτά για χάρη ενός πλάσματος. Και τώρα, πείτε μου, δεν είναι αυτές οι ικανότητες που αναζητά ο κάθε εργοδότης;

Οι σύγχρονες συνθήκες

Το εργασιακό περιβάλλον λοιπόν, χρειάζεται μια μητέρα. Η μητέρα; Το χρειάζεται; Μην βιαστείς να αποφασίσεις από τους πρώτους μήνες της νέας σου ζωής. Και όχι μόνο επειδή οι εποχές είναι δύσκολες. Αλλά κυρίως επειδή οι εποχές είναι άλλες. Εχουμε μάθει να εργαζόμαστε – ή αν όχι να εργαζόμαστε – να σπουδάζουμε, να ταξιδεύουμε, να κυκλοφορούμε, να έχουμε παρέες και ενδιαφέροντα, και όλα αυτά κάτι σημαίνουν για την προσωπικότητά μας. Η άφιξη ενός παιδιού είναι από μόνη της μια συνταρακτική αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν είναι ανάγκη – αν δεν είναι ανάγκη – να μεταλλαχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ισορροπία της. Και δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο για ένα παιδί από μια ισορροπημένη μητέρα, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα λείπει κάποιες ώρες από το σπίτι.

Η δική σου απόφαση

Ακόμη όμως κι αν αποφασίσεις ότι το άλλο μοντέλο, της full time μαμάς, σου ταιριάζει καλύτερα – μπορεί να είναι για κάποιο διάστημα – διάλεξέ το επειδή εσύ το θες, όχι εξαιτίας των «πρέπει» που σου επιτάσσει ο περίγυρος, όχι λόγω ενοχών και σίγουρα όχι με ενοχές. Η καριέρα και η μητρότητα είναι δύο πτυχές της ζωής μιας γυναίκας, που άλλοτε συνδυάζονται και άλλοτε όχι. Άφησε κατά μέρος τις τύψεις, το τι είναι καλό για κάποιον άλλο, την ανάγκη σου να ευχαριστήσεις τους πάντες και βάλε απέναντι στην απόφαση τον άμεσα ενδιαφερόμενο: εσένα. Όταν εσύ ισορροπήσεις πραγματικά, θα ισορροπήσουν όλοι και όλα γύρω σου.

Back to list