BIO MAMA

Κολικοί: Οδηγός επιβίωσης

Κλάμα δίχως τέλος, νύχτες δίχως ύπνο και γονείς στα όρια της κατάρρευσης… Η αιτία; Οι γνωστοί σε όλους μας κολικοί που κάνουν τους γονείς να αισθάνονται ανήμποροι να το βοηθήσουν και να το απαλλάξουν από τον πόνο και το κλάμα.

Και παρ’ όλο που είναι τόσο συνηθισμένοι, παραμένουν ένα ανεξήγητο ιατρικά φαινόμενο. Το μόνο βέβαιο είναι πως, εφόσον πρόκειται για κολικούς και έχει αποκλειστεί κάποιο άλλο πρόβλημα, δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού.

Τι είναι οι κολικοί;

Μια σειρά συμπτωμάτων που επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα σε ένα μωρό, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και προκαλούν έντονη ανησυχία, δυσφορία και κλάμα. Εμφανίζονται συνήθως μετά τη 2η εβδομάδα ζωής του παιδιού και διαρκούν σε γενικές γραμμές μέχρι τον 3ο με 5ο μήνα. Τους συναντάμε πιο συχνά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες. Οι κολικοί έχουν και… προτιμήσεις, καθώς εκδηλώνονται περισσότερο στα αγόρια σε σχέση με τα κοριτσάκια, ενώ το ποσοστό των παιδιών γενικώς που ταλαιπωρείται από κολικούς υπολογίζεται στο 20%.

Συμπτώματα

Ένα μωρό που κλαίει έντονα, επίμονα και για διάστημα δύο 2-3 ωρών, τεντώνει και μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλίτσα του ή αφήνει αέρια, είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα ενός παιδιού που ταλαιπωρείται από κολικούς.

Πού οφείλονται

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση κολικών συσχετίζεται με την προσαρμογή του βρεφικού οργανισμού στο πλήθος των νέων συνθηκών και ερεθισμάτων. Η ανωριμότητα του πεπτικού μηχανισμού του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, ή και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Με την πάροδο των εβδομάδων, ο οργανισμός του μωρού αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Σε ποσοστό περίπου 10% οι κολικοί οφείλονται σε ιστορικό αλλεργίας (ατοπικής δερματίτιδας, αλλεργικού άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, τροφικής αλλεργίας κ.ά.). Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται επίσης το υπερβολικό τάισμα του βρέφους ή η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αν το μωρό θηλάζει, οι κολικοί μπορεί να είναι ένδειξη υπερευαισθησίας σε κάποια τροφή που καταναλώνει η μητέρα· περισσότερο ενοχοποιούνται ο καφές, η σοκολάτα, τα λαχανικά, τα όσπρια. Πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ, πάλι, υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο άγχος της μητέρας και στους κολικούς του μωρού.

Πώς αντιμετωπίζονται

Θετική επίδραση μπορεί να έχει το σωστό τάισμα του μωρού με κολικούς. Είναι σημαντικό κατά το τάισμα το μωρό να «καταπίνει» όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Το τάισμα ανά 2 με 2,5 ώρες και το ρέψιμο μειώνουν τις πιθανότητες να έχει το μωρό κολικούς.

Οι μητέρες που θηλάζουν καλό είναι να αποκλείσουν από το διαιτολόγιό τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη και τις τροφές που προκαλούν αέρια, όπως λάχανο, σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς και κάθε άλλη τροφή που είναι υπαίτια για αλλεργία, όπως θαλασσινά, ξηρούς καρπούς ή αυγό.

Εάν οι κολικοί σχετίζονται με αλλεργία του μωρού, τότε ο παιδίατρος συστήνει τη χορήγηση ειδικού υποαλλεργικού γάλακτος για κάποιο διάστημα, συνήθως 2 με 3 εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, τότε συνεχίζεται η σίτισή του με υποαλλεργικό γάλα για διάστημα 3-6 μηνών.

Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ανακουφίζεται με διαφορετικό τρόπο, δοκιμάστε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Μην το αφήνετε να κλαίει, αλλά παρηγορήστε το στην αγκαλιά σας ή κάνοντάς το βόλτες μέσα στο σπίτι.
  • Νανουρίστε το κρατώντας το αγκαλιά με το χέρι σας στην κοιλιά του, ώστε να του μεταδώσετε θερμότητα.
  • Κρατήστε τα ποδαράκια του λυγισμένα προς την κοιλιά, ώστε να βγουν τα αέρια και να ανακουφιστεί.
  • Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσει.
  • Ξαπλώστε και ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας.
Back to list