BIO MAMA

Μωρό στο αυτοκίνητο!

Συντάκτης: Κέλλυ Σώκου

Το θέμα της ασφάλειας του μωρού στο αυτοκίνητο ξεκινάει από τη… γιαγιά και τον παππού. Αν είναι από εκείνους που σας φέρνουν μια καλαθούνα για τη μεταφορά του από το μαιευτήριο, υποδεικνύουν ως ασφαλές να το κρατάτε στην αγκαλιά σας στο πίσω κάθισμα και δείχνουν εσάς με καμάρι επιμένοντας ότι στην εποχή τους δεν υπήρχαν καθίσματα και μια χαρά τα δικά τους παιδιά τίποτε δεν έπαθαν – «αυτά είναι για να βγάζουν λεφτά οι εταιρείες» -, απλώς αγνοήστε τους και κάντε ακριβώς το αντίθετο. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτων σε παιδιά από 1 έως 14 ετών. Ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναπηρία, γίνονται στο κεφάλι ή στον αυχένα και ότι τα ειδικά παιδικά καθίσματα ελαχιστοποιούν όλους τους παραπάνω κινδύνους. Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές αρχές για την ασφάλεια ενός μωρού στο αυτοκίνητο; Επαναλάβετε μετά από εμάς.

1) Επιλέγω το κατάλληλο κάθισμα

Για τον πρώτο χρόνο η σωστή κατηγορία καθίσματος είναι η 0/0+ που απευθύνεται σε παιδιά έως 13 κιλά, ηλικίας από 0 έως περίπου 15 μηνών, με ανώτατο όριο ύψους τα 83 εκ. Τα καθίσματα αυτά κοιτούν αντίθετα από τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και, σε συνδυασμό με την κλίση 45 μοιρών που όλα διαθέτουν, εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια. Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως το βάρος του κεφαλιού σε ένα μωρό αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού του βάρους, τη στιγμή που σε έναν ενήλικα αντιστοιχεί στο 6%, και επομένως η κάλυψή του με το σωστό κάθισμα, με πλευρική προστασία, είναι τεράστιας σημασίας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μη βιαστείτε να αλλάξετε καρεκλάκι. Η πρόωρη μετάβαση στο κάθισμα της επόμενης ηλικίας υποβαθμίζει την ασφάλειά του. Η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι η Νο1 που απευθύνεται σε παιδιά από 9-18 κιλά, 9 μηνών – 4 ετών. Αν δείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας έχει αρχίσει να προεξέχει από το βρεφικό κάθισμα, θα πρέπει να περάσετε άμεσα σε αυτήν. Τα καθίσματα Νο1 μπορούν να κοιτούν είτε αντίθετα είτε προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο (οι Σκανδιναβικές χώρες έρχονται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στα τροχαία) είναι 5 φορές πιο ασφαλές τα παιδιά μέχρι 4 ετών να κοιτούν αντίθετα.

2) Το τοποθετώ στη σωστή θέση

Θεωρητικά η πιο σωστή θέση για να τοποθετήσει κανείς το παιδικό κάθισμα είναι η πίσω μεσαία, επειδή έχει την ίδια απόσταση και από τις δύο πλευρές του αυτοκινήτου και άρα είναι η πιο ασφαλής. Επειδή όμως δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα ζώνη τριών σημείων ή υποδοχείς ISOfix σε εκείνη τη θέση, προτιμάται ελαφρώς η θέση πίσω από τον συνοδηγό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από τη δεξιά μεριά είναι σπανιότερες οι συγκρούσεις. Το κάθισμα του συνοδηγού δεν είναι απαγορευτικό αν δεν υπάρχει άλλη λύση, απλώς δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή. Μια μητέρα η οποία χρησιμοποιεί μόνη της το αυτοκίνητο για παράδειγμα, θα μπορούσε να τοποθετήσει εκεί το κάθισμα, ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο του μωρού της – άρα και του αυτοκινήτου -, με την προϋπόθεση ότι θα το έβαζε ανάποδα και έχοντας προηγουμένως απενεργοποιήσει το σύστημα του αερόσακου. Επιπλέον, για την αποφυγή της λανθασμένης τοποθέτησης του παιδικού καθίσματος, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια το σύστημα ISOfix. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διεθνές πρότυπο για τα σημεία υποδοχής παιδικών καθισμάτων στην καμπίνα των επιβατών. Σε αυτούς τους υποδοχείς, δύο μεταλλικά σημεία στις πίσω θέσεις, «κουμπώνουν» οι βραχίονες της βάσης του παιδικού καθίσματος συμβατού με το ISOfix και καταλαβαίνουμε αν το τοποθετήσαμε σωστά, όταν ανάβουν οι ειδικές ενδείξεις. Όλα τα αυτοκίνητα από το 2006 κι έπειτα διαθέτουν σύστημα ISOfix, αλλά και μερικά παλιότερα μοντέλα. Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μπορείτε να διαπιστώσετε αν διαθέτει ISOfix και ο λόγος για να προτιμήσετε ένα τέτοιο αμάξι είναι ότι σας εξασφαλίζει τη σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος, άρα μεγιστοποιεί την ασφάλεια του μωρού σας.

3) Ντύνω και δένω σωστά το μωρό

Ένα λάθος που συνηθίζουν να κάνουν οι νέοι γονείς είναι να ντύνουν υπερβολικά το μωρό τον χειμώνα, με φουσκωτό μπουφάν για παράδειγμα, με αποτέλεσμα και να δυσκολεύονται στην τοποθέτησή του στο αμάξι και να μην μπορούν να σφίξουν σωστά τις ζώνες ασφαλείας που το κάθισμα διαθέτει. Σημειώστε πως οι ζώνες πρέπει να σφίγγονται τόσο, ώστε να χωράει μόλις ένα δάχτυλο μεταξύ αυτών και του στήθους του παιδιού. Διαφορετικά δεν θα προστατέψουν σωστά, ενώ θα υπάρχει και κίνδυνος το παιδί να περάσει τα χέρια του από μέσα… Όσον αφορά το ντύσιμο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάτι πιο ελαφρύ και όχι μπουφάν και να προσθέσετε μια κουβερτούλα από πάνω. Τέλος, να θυμάστε ότι η γενική σύσταση είναι τα μωρά να μη μένουν περισσότερες από 2 ώρες στο βρεφικό καθισματάκι.

Καλές διαδρομές!

Back to list