BIO MAMA

Πώς θα κάνετε το μωρό σας να αγαπήσει τα φρούτα και τα λαχανικά;

Όσοι έχουν παιδιά, το ξέρουν καλά. Η πρώτη “γνωριμία” του παιδιού με τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Εδώ και δύο ημέρες, ο πέντε μηνών γιος μου βάζει τα κλάματα κάθε φορά που του προσφέρω βραστά λαχανικά. Αλλά κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και με τη φρουτόκρεμα στην αρχή… την οποία τώρα λατρεύει. Τι άλλαξε;

Το “κλειδί” είναι η επαναλαμβανόμενη έκθεση. Αγνοήστε τη γκριμάτσα δυσαρέσκειας του μωρού σας και τα “σφραγισμένα χείλη”, φέρτε το στο πιάτο του ξανά και ξανά την “επίμαχη” τροφή και ενθαρρύνετέ το να το καταναλώσει. Μην κάνετε κι εσείς γκριμάτσες όταν το παιδί δεν τρώει! Και μην του μεταδίδετε την απογοήτευσή σας. Το φαγητό θα πρέπει να είναι για το παιδί μια ευχάριστη εμπειρία.

Φωνάξτε του με ενθουσιασμό “νόστιμοοοο” για να το ενθαρρύνετε να το καταπιεί. Η έκθεση, μία φορά την ημέρα για διάστημα μιας εβδομάδας θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει τη νέα γεύση. Από εκεί και πέρα, μπορείτε σιγά σιγά να αυξήσετε την ποσότητα που καταναλώνει.

Πολλές φορές, τα μωρά τρώνε το επίμαχο φαγητό, παρά τις εκφράσεις δυσαρέσκειας. Μην τα παρατάτε λοιπόν με την πρώτη δυσκολία. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή…

Πριν από αυτό το στάδιο όμως, είναι σημαντικό το παιδί να έχει εκτεθεί στη γεύση των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, από τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Πώς; Μέσω του μητρικού γάλακτος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα μωρά φαίνεται να προτιμούν τις τροφές που κατανάλωναν οι μητέρες τους όσο θήλαζαν, σε σχέση με τις νέες τροφές στις οποίες δεν έχουν ποτέ εκτεθεί. Οι γεύσεις των τροφίμων που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα περνούν στο μητρικό γάλα. Και τα μωρά αποδέχονται πιο εύκολα τις γεύσεις που τους είναι γνώριμες.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η έκθεση του παιδιού στα λαχανικά να ξεκινήσει με εκείνα που έχουν γλυκιά και όχι πολύ έντονη γεύση, όπως π.χ. τα καρότα και τα κολοκύθια. Και το αβοκάντο θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή για πρώιμη εισαγωγή, λόγω της υφής του που είναι ιδιαίτερα “φιλική προς το βρέφος”. Aποφύγετε λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα φασόλια που μπορούν να του προκαλέσουν αέρια και πόνο στην κοιλιά, αλλά και τα πράσινα λαχανικά που είναι πικρά- τα μωρά έχουν μια έμφυτη απέχθεια προς τις πικρές γεύσεις.

Αν το παιδί σας δείχνει να απολαμβάνει συγκεκριμένα λαχανικά, συνεχίστε με αυτά και μην πειραματίζεστε πολύ συχνά με πολλές νέες γεύσεις. Προσοχή! Μην προσθέσετε αλάτι στα λαχανικά του μωρού σας για να βελτιώσετε τη γεύση τους.

Φροντίστε να του δίνετε λαχανικά όταν ξέρετε ότι πεινάει. Είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσει. Αν καταλάβει ότι με αυτά μπορεί να σβήσει την πείνα του, θα αρχίσει να τα αγαπά.

Ένας άλλος τρόπος να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τα λαχανικά είναι η… δωροδοκία. Αν, μετά τα λαχανικά που δεν του αρέσουν, του προσφέρετε κάποιο αγαπημένο του φρούτο, σύντομα θα μάθει να συσχετίζει τα δύο γεγονότα και θα αρχίσει να τρώει περισσότερα λαχανικά.

Στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, μπορείτε να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας. Τοποθετήστε τα τουφάκια του μπρόκολου στο πιάτο του κατά τρόπο ώστε να μοιάζουν με δεντράκια και ενθαρρύνετέ να φάει το… δάσος. Φτιάξτε με πουρέ έναν χιονάνθρωπο στο πιάτο του και προτείνετέ του όχι να φάει το καρότο του, αλλά τη μύτη του χιονανθρώπου.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε έξυπνες ιστορίες με θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά και να τις λέτε στο παιδί. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το να «κρύβετε» τα λαχανικά μέσα σε άλλα φαγητά ή να προσθέτετε τα λαχανικά που δεν του αρέσουν μέσα σε smoothies φρούτων.

Τέλος, είναι σημαντικό το παιδί να βλέπει και εσάς να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, για να τα αγαπήσει κι αυτό. Αποτελέστε το καλό παράδειγμα και βάλτε τα στη ζωή σας, προσθέτοντας έναν χυμό ή ένα φρούτο στο πρωινό σας γεύμα, baby καρότα στο δεκατιανό, τρώγοντας μια μπανάνα με γιαούρτι για απογευματινό και μια σαλάτα για βραδινό. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, όπως π.χ. ο μπαμπάς, αρνείται να φάει τα λαχανικά που τρώει και το παιδί.

Back to list