BIO MAMA

Πώς θα καθαρίσετε και θα αποθηκεύσετε σωστά τα σκεύη του μωρού σας για να διατηρούνται καθαρά

Ένας από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς των νέων μαμάδων είναι ο σωστός καθαρισμός των βρεφικών μπουκαλιών και των υπολοίπων σκευών τροφής. Η διαδικασία αποστείρωσης των μπιμπερό είναι καθημερινή συνήθεια για τους γονείς κατά τους πρώτους 6 μήνες, που σταματά όταν ξεκινά το μωρό να τρώει πλέον στερεές τροφές. Ωστόσο, καθώς ο οργανισμός των μωρών είναι ακόμα ευάλωτος, αφού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ο μηχανισμός άμυνας, ο σχολαστικός καθαρισμός των σκευών κρίνεται απαραίτητος. Ας δούμε παρακάτω πώς θα καθαρίσετε και θα φυλάξετε σωστά όλα τα σκεύη του μωρού σας για να προστατεύσετε το μωράκι σας από ανεπιθύμητους κινδύνους.

Πλύσιμο πριν την αποστείρωση

Κάθε νέο σκεύος που αγοράζετε για το μωρό σας και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, πρέπει πρώτα να πλένεται πολύ καλά. Επιλέξτε ένα υγρό απορρυπαντικό με ειδική σύνθεση για τα παιδιά που δεν περιλαμβάνει χημικές ουσίες, επικίνδυνες για τον ευαίσθητο οργανισμό ενός μωρού. Πλύνετε όλα τα σκεύη με πολύ ζεστό νερό κάνοντας σαπουνάδα με το ειδικό υγρό καθαριστικό. Για τα μπιμπερό, πλύντε ξεχωριστά τα μέρη του (μπουκάλι, δαχτυλίδι, θηλές, καπάκια) και με ειδικές βούρτσες, καθαρίστε προσεκτικά το στόμιο στο εσωτερικό του. Έπειτα, συνεχίστε κανονικά την αποστείρωση με όποιον τρόπο επιθυμείτε, επιλέγοντας είτε το παραδοσιακό βράσιμο ή τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών αποστείρωσης.

Από το μπιμπερό στο μπολάκι

Όταν το μωρό ξεκινά να τρώει στερεές τροφές σημαίνει ότι είναι σε εκείνο το στάδιο της ανάπτυξης που αρχίζει να αγγίζει τα πάντα, βάζοντάς τα στο στόμα του. Καθώς το μωρό σας εξερευνά τον κόσμο, νιώθετε ότι πρέπει να το προστατέψετε ακόμη περισσότερο από τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, αφού έτσι αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίζετε πολύ καλά τα αντικείμενα, τα σκεύη του καθώς και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του φαγητού του. Η διαδικασία είναι απλή: με χλιαρό νερό και το ειδικό για παιδιά σαπούνι, πλένετε όλα τα σκεύη του μωρού σας. Προτιμήστε ένα βιολογικό απορρυπαντικό πιάτων για παιδιά, το οποίο περιέχει αγνά φυτικά καθαριστικά που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Απομακρύνετε την σαπουνάδα με άφθονο ζεστό, τρεχούμενο νερό ώστε να μην αφήσετε κατάλοιπα απορρυπαντικού.

Η σωστή αποθήκευση των σκευών

Εξίσου απαραίτητη διαδικασία για την καλή υγεία του παιδιού σας είναι η κατάλληλη φύλαξη των σκευών που χρησιμοποιεί για το φαγητό του (μπολάκια, μπιμπερό, κουταλάκια). Μετά το πλύσιμο, τοποθετήστε ανάποδα τα σκεύη πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αντικείμενα της κουζίνας. Αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά, ώστε να εξατμιστεί όλο το νερό. Αφού στεγνώσουν καλά, αποθηκεύστε όσα δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα όρθια σε ένα ντουλάπι, όπου θα προστατεύονται αποτελεσματικά από την σκόνη που υπάρχει στο χώρο. Πριν από κάθε γεύμα, πλύντε καλά τα χέρια σας, ώστε να διασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία για το μωρό σας.

Κάθε μέρα είναι μια νέα εμπειρία για το μωρό σας αλλά και για εσάς. Για να την απολαύσετε, φροντίστε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα ασφαλές, καθαρό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσει να λάβει τις κατάλληλες βάσεις για την ανάπτυξή του.

Back to list