BIO MAMA

Ζάχαρη στα μωρά…μπορώ να δίνω;

Η κυρία δίπλα μου στο μετρό κρατούσε στην αγκαλιά της ένα τόσο χαριτωμένο αλλά γκρινιάρικο μωρό! Μόλις, όμως, ξεδίπλωσε και του έδωσε μια καραμελίτσα, όλα σταμάτησαν δια μαγείας! Αυτομάτως αναρωτιέμαι: τρώνε καραμέλες τα μωρά;

Η ζάχαρη, σαν υδατάνθρακας, και τα γλυκά γενικότερα, εκτός από ενέργεια, δεν προσθέτουν κάτι στη διατροφή των μωρών και των παιδιών, καθώς δεν περιέχουν ούτε βιταμίνες ούτε άλλα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό, οι απανταχού παιδίατροι συνιστούν να μην προσθέτουμε ζάχαρη στο παιδικό φαγητό, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Παρ΄ όλα αυτά είναι φυσιολογικό το μωρό να προτιμά τις γλυκές γεύσεις, αφού το ίδιο το μητρικό γάλα είναι γλυκό, επομένως και η πρώτη γεύση που ανακαλύπτει είναι η γλυκιά! Ωστόσο, μην ενδίδετε στους γλυκούς πειρασμούς της αγοράς –το φταίξιμο θα είναι όλο δικό σας, μια που το μωρό δεν βλέπει ακόμα διαφημίσεις! Ακολουθήστε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα και ενθαρρύνετέ το να ανακαλύψει και τις υπόλοιπες γεύσεις.

Λάβετε, μάλιστα, υπόψη σας ότι η ζάχαρη μπορεί να γίνει εθιστική και το μωρό σας αν εκτεθεί σε υπερβολές μπορεί να εξελιχτεί σε αθεράπευτο «γλυκατζή» που θα αποζητά το γλυκό σε βάρος της υγείας του. Οι γευστικοί κάλυκες εκπαιδεύονται από νωρίς, γι’ αυτό και μας αρέσουν οι γεύσεις που έχουμε «μάθει» να μας αρέσουν.

Πώς επιδρά στην υγεία του μωρού η πρόσληψη ζάχαρης;

Τα «κακά νέα» είναι, λοιπόν, ότι αν το μωρό συνηθίσει στη ζάχαρη μπορεί ακόμα και να παρουσιάσει ευερεθιστότητα, όταν τα επίπεδά της στο αίμα πέσουν κάτω από ένα σημείο. Μ’ άλλα λόγια, να γκρινιάζει μέχρι τελικής πτώσεως –δικής σας! Ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να του συμβούν τα εξής:

  • Να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη, καρδιοπάθεια ή άλλες ασθένειες.
  • Να «έχει τα νεύρα του», δηλαδή να εμφανίσει προβλήματα έντονης γκρίνιας, κακής συμπεριφοράς, ακόμα και υπερκινητικότητας.
  • Να τερηδονιστούν τα δοντάκια του και να χρειάζεται οδοντιατρική θεραπεία. Διότι παρόλο που τα δοντάκια αυτά αλλάζουν, δεν είναι σωστό να διατηρεί στο στόμα του εστία μικροβίων. Γι’ αυτό αποφεύγετε να το αφήνετε να παίζει με ένα μπιμπερό στο κρεβάτι και πολύ περισσότερο μην βάζετε ποτέ ζάχαρη στην πιπίλα για να το καλοπιάσετε, όπως έκαναν οι παλιές.

Υπάρχει καλή και κακή ζάχαρη;

Η λευκή ζάχαρη περιέχει «κενές θερμίδες» που σημαίνει ότι παρέχει μεν ενέργεια, αλλά κανένα θρεπτικό συστατικό.

Η λιγότερο επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως η μαύρη, παρέχει τα ίδια ποσοστά ενέργειας με τη λευκή, αλλά περιέχει και κάποια θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, κάλιο και νάτριο).

Η οργανική ζάχαρη, που μπορεί να είναι είτε λευκή ή μαύρη.

Το μέλι, που πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν ως εναλλακτική για να δώσουν γλυκιά γεύση, έχει, βεβαίως, βιταμίνες και σίδηρο, αλλά καλό είναι να το προτιμάτε αφού το μωράκι σας γίνει 1 έτους και μετά.

Σωστό ξεκίνημα

«Μα το παιδί μου, δεν θα φάει ποτέ γλυκό;». Ακόμα και αν δεν προσθέσετε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες στο γεύμα του μωρού, η φύση και οι ειδικοί στην παιδική-βρεφική διατροφή έχουν προνοήσει να το κάνουν για εσάς. Ας δούμε, λοιπόν, τις υγιεινές εναλλακτικές για ένα σωστό ξεκίνημα.

Κρέμες φρούτων, δημητριακά ολικής άλεσης, ρυζάλευρα: Είναι εύκολες στην παρασκευή τους και ειδικά μελετημένες για τα μωρά ανάλογα με την ηλικία τους. Να προτιμάτε προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Φρέσκα φρούτα: Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και πολλές βιταμίνες. Προτιμάτε πάντα φρούτα εποχής.

Χυμοί φρούτων: Προτιμάτε χυμούς από φρεσκοστυμμένα φρούτα. Να έχετε το νου σας στην κρυμμένη ζάχαρη που βρίσκεται στους τυποποιημένους χυμούς.

Μπισκότα, κέικ: Με μέτρο και επιλέγοντας την πιο απλή και αγνή τους εκδοχή, για παράδειγμα κέικ χωρίς γλάσο σοκολάτας και μπισκότα χωρίς γέμιση.

Για να μη γίνουν οι καλύτεροι… πελάτες του γιατρού

Αφού, λοιπόν, είδαμε τι επιτρέπεται, να δούμε και τι «δεν», καθώς οι γλυκείς πειρασμοί είναι πολλοί και πολλαπλασιάζονται όσο ένα παιδί μεγαλώνει.

Σοκολάτα: Ειδικά για τα μωρά μέχρι ενός έτους αντενδείκνυται παντελώς, καθώς περιέχει λιπαρά και καφείνη.

Γλυφειτζούρια και καραμέλες: Το να έχει στο στόμα του κάτι γλυκό σημαίνει ότι εκθέτει τα δόντια του στη ζάχαρη για περισσότερη ώρα. Εκτός αυτού κινδυνεύει να πνιγεί!

Μαλακές καραμέλες και ζελεδάκια: Αυτά κι αν απειλούν τα δόντια, αφού μένουν κολλημένα σ’ αυτά πολύ ώρα μετά που θα τα καταπιούν.

Ντόνατ και μπισκότα: Όχι μόνο ζάχαρη αλλά και κορεσμένα λιπαρά που ενοχοποιούνται για υπέρβαρα παιδάκια, αν καταναλώνονται συστηματικά.

Back to list